V Česku se ve velkém legalizují kradená auta ze Západu

Praha – Přihlásit do registru auto na falešné doklady není v tuzemsku problém. Zjistila to cizinecká policie, která teď dokončuje rozsáhlou kontrolu. Akce Čistka začala už v roce 2011. Policisté od té doby zadrželi přes 8 000 padělaných dokladů a upozornili na 3 500 kradených aut. Většinou pocházejí ze západních zemí, v Česku se legalizují a míří dál na východ.

V Česku se ve velkém legalizují kradená auta ze Západu (zdroj: ČT24)

Cizinecká policie zjistila, že v českém registru vozidel je přes 3 500 kradených aut přihlášených na falešné doklady. Nejčastěji se jedná o značky Škoda (modely Superb a Octavia), Volkswagen (model Passat), BMW a Peugeot. Zpravidla se kradou v západních zemích, u nás se legalizují a míří buď do místních bazarů, nebo na východ, případně do Afriky. Laik nic nepozná a problémy může mít i policista při kontrole.

"Pakliže by nedokázal vozidlo identifikovat podle překlepaných VIN kódů (Vehicle Identification Number – Identifikační číslo vozidla), tak nemá šanci zjistit, že to vozidlo je nelegální," upozornil vedoucí oddělení dokladů cizinecké policie Hubert Lang.

Země, ze kterých se k nám dovážejí kradená auta
Zdroj: ČT24

Podle cizinecké policie je kamenem úrazu registr vozidel. Policejní specialisté už čtvrtým rokem například pomocí ÚV lamp odhalují padělané doklady a zjišťují, že úředníci jsou při zápisu aut do registru nedůslední a dokumenty kontrolují jen zběžně. „Jednalo se o evidentní padělky vytvořené na inkoustových či laserových tiskárnách,“ podotkl Lang.

Problémy se týkají zejména velkých a malých technických průkazů. Nejčastěji se originální dokumenty pozměňují, a to v kolonkách stáří, výkon nebo typ auta. V další více než tisícovce případů se jednalo o kompletní padělky. Při odhalování takových nekalých praktik pomáhají právě zmíněné UV lampy.

Nelegální nakládání s doklady
Zdroj: ČT24

Technika ale nezastane všechno, důležitá je i znalost a obezřetnost úředníků. A tady má stát ještě rezervy. „Ministerstvu dopravy byl nabízen systém vzdělávání a školení, který ale nedospěl do finální fáze,“ postěžoval si Lang. Důvod? Resorty se přetahují o to, kdo školení zaplatí. „Jako protikorupční opatření to není špatný nápad, nicméně jsme chtěli, aby tyto peníze investovalo ministerstvo vnitra,“ vysvětlil mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák.

Nejvíc padělaných dokladů policie odhalila v Ústeckém kraji. V některých případech se přitom nejednalo o pouhou nedůslednost úředníků; podvody byly úmyslné. „Úředník, který registroval, byl rodinný příslušník – otec ženy, která vozidla dovážela. V dalších případech bylo zarážející, že osoby, které byly samy na úřadu práce a braly dávky, přihlašovaly každý týden několik vozidel,“ popsal Lang.

O celkovém počtu obviněných policie zatím nemluví. K soudu nicméně už zamířil případ z Kolína. Dva dnes už bývalí řadoví úředníci a jejich vedoucí měli podle obžaloby legalizovat nejméně 34 kradených aut.

Kde se doklady k autům falšují nejvíce?
Zdroj: ČT24