Kalousek dělá podle Sobotky hlupáky z opozice i ze svých stranických kolegů

Praha - První místopředseda ČSSD v dnešních Otázkách Václava Moravce otevřeně kritizoval ministra financí Miroslava Kalouska. Nelíbí se mu, že ministerstvo financí založilo státní rozpočet na příští rok na 4,8procentním růstu hrubého domácího produktu, i když je již nyní nadmíru jasné, že ekonomika poroste pomaleji. Kalousek kritiku zásadně odmítá.

„Je pravděpodobné, že budeme muset vázat a snížit některé výdaje,“ souhlasí Kalousek se Sobotkou. Trvá ale na tom, že tak učiní až počátkem příštího roku v momentě, kdy bude mít o nadcházejícím ekonomickém vývoji mnohem lepší informace.   

Sobotka tento postup považuje za nepřípustný a zdůrazňuje, že si tím ministerstvo financí usnadňuje práci. „Tímto způsobem pan ministr nedělá hlupáky pouze z opozice, ale i ze svých stranických kolegů ve vládě,“ podtrhl v dnešních Otázkách Václava Moravce. „Oni pro rozpočet hlasovali v domnění, že hlasují pro konečné příjmy a výdaje svých kapitol a pan ministr Kalousek již nyní naznačuje, že po Novém roce přijde a ty peníze jim vezme,“ vysvětlil své stanovisko Sobotka.

Vláda se škrty počítá, brání se Kalousek

„Jsou situace, kdy je ekonomický cyklus prostě rychlejší než rozpočtová legislativa,“ oponuje Sobotkovi Kalousek. Ostatní ministry se prý obalamutit nesnaží. „Všichni ministři hlasovali pro rozpočet s vědomím, že bude-li se vyvíjet ekonomická situace špatně, nebudeme moci utrácet tolik,“ dodal.

Ministerstvo financí postavilo státní rozpočet na příští rok na 4,8procentním růstu hrubého domácího produktu. Česká národní banka přitom počítá pouze s 3,6procentním zvýšením. Obě hodnoty jsou podle Sobotky extrémní. Reálné by při tvorbě rozpočtu prý bylo počítat s růstem těsně pod 4 procenty.