Český výzkum enzymů bojujících proti nemocem získal prestižní grant

Biolog Petr Svoboda dostal evropský grant ve výši dvou milionů eur. Jeho projekt zvítězil mezi dalšími dvěma a půl tisíci návrhy. Se svým týmem našel u myší enzym, který by v budoucnu mohl pomoci v boji proti virům, které způsobují chřipku nebo rýmu. A právě pomocí tohoto enzymu chce tým českých vědců nastartovat imunitní reakci, kterou dnes nepoužíváme.

Český výzkum enzymů bojujících proti nemocem získal prestižní grant (zdroj: ČT24)

Začátkem výzkumu je laboratoř plná myší. „Tady izoluji myší vajíčka a budu se koukat, jak dozrávají v kultuře,“ popsala Eliška Svobodová z Ústavu molekulární genetiky. Pak je ve vajíčkách možné objevit enzym startující obrannou reakci, která se u jiných savců už vymizela a nahradila ji nová. Viry už si s ní ale dokážou poradit. „Snažíme se zapnout starý imunitní systém, který není u savců zapnutý. Je to systém, který funguje u bezobratlých, u rostlin, ale u člověka byl nahrazen jiným systémem,“ vysvětlil Svoboda.

Viry, které dnes savce běžně napadají, by se po spuštění původního imunitního systému setkaly s reakcí, kterou neznají. Tělo by se tak mohlo účinněji bránit běžným infekcím. „Toto místo musíme geneticky upravit, aby ta mutace fungovala i v normálních tělních buňkách a nejenom v myším vajíčku,“ dodal Svoboda. Z myšího vajíčka chtějí vědci enzym startující imunitu dostat do myších tělních buněk.

Nejprve navrhli úpravu DNA, pak ji vyrobili a v této laboratoři ji vkládají do buněk. Zjišťují, jestli funguje, jak chtějí. „Buňky necháváme trochu růst, aby si na to zvykly, a máme tam různé fluorescenční markry a pak vidíme, jestli buňka molekulu přijala,“ popsala celý proces Jana Urbanová z Ústavu molekulární genetiky AV ČR. Pak by vědci chtěli odchovat myš s nastartovaným původním imunitním systémem. V další fázi by v zahraničí myš vystavovali účinkům virů.