Únorové teploty se budou pohybovat nad nulou. V noci pod ni spadnou

V příštích dnech čekají Českou republiku mrazivá rána, s nimiž budeme vítat dny s nízkými teplotami. Přijdou už od soboty. Na Šumavě ve středu nad ránem teploty klesly až k minus 30 stupňům Celsia. V Rokytské slati poblíž Modravy na Klatovsku meteorologové naměřili minus 29,0 a na stanici Perla u Kvildy na Prachaticku minus 27,7 stupně Celsia.

Výhled počasí podle meteorologů ČT (zdroj: ČT24)

Teploty se včera po ránu v Jihočeském kraji pohybovaly většinou v rozmezí minus osm až minus 11 stupňů Celsia. Ve vyšších polohách a v místech, kde se drží sníh, při vyjasnění evidovali meteorologové ještě nižší teploty. Například v Černé v Pošumaví to bylo minus 18,5 stupně Celsia. „Nelze vyloučit, že se podobné hodnoty budou ještě opakovat. I když v noci na čtvrtek očekáváme, že teploty na většině míst budou od minus pěti do minus osmi stupňů Celsia,“ uvedla Svatava Křivancová z českobudějovického hydrometeorologického ústavu.

Návštěvám hor únorové počasí svědčí

Měsíční výhled ukazuje, že po 10. únoru půjdou teploty trochu výš, rána nicméně podrží rtuť teploměru většinou pod bodem mrazu nejen na horách, ale i v nížinách. Ti, kdo se chystají na hory, můžou s výjimkou několika málo dní očekávat až do konce měsíce celodenní mráz. Nový sníh bude ovšem přibývat jen po centimetrech.

Koncem druhého únorového týdne se teploty pozvolna budou šplhat na číselníku mezi 5 až 7 stupňů, kde se ještě následující týden budou pohybovat. Jak se bude blížit březen, opět se ochladí a teploty přes den nepřekročí 3 stupně Celsia.