Škromach potvrzuje své ambice: Prezidentskou kandidaturu beru vážně

Praha – Místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD) chce usilovat o post prezidenta republiky. Prohlásil to v rozhovoru pořadu 168 hodin s tím, že svou kandidaturu „bere vážně“ a rád by se na příštím sjezdu stal nominantem domovské sociální demokracie.

Škromach pro 168 hodin: Chci kandidovat na prezidenta (zdroj: ČT24)

O možnosti usilovat o hlavu státu Škromach nemluví poprvé. Když loni v červenci poskytl rozhovor Lidovým novinám, prohlásil, že debaty o svém případném úsilí o dobytí Pražského hradu bere s nadsázkou, o čtvrt roku později ale v rozhovoru pro Impuls uvedl, že co se zprvu jevilo jako žert, začíná brát vážně. Nyní, tři roky před příští prezidentskou volbou, už Škromach o svých ambicích hovoří podstatně otevřeněji, a to v souvislosti s volebním sjezdem, který sociální demokracii čeká v polovině března.

„Na místopředsedu nekandiduji, rád ale podpořím každého kandidáta, kterého bych si dokázal představit, že by mě podpořil jako kandidáta sociální demokracie ve volbě prezidenta republiky,“ konstatoval v rozhovoru pro 168 hodin. „Protože už jsem v rámci politiky prošel různými zkušenostmi, můžu je nabídnout,“ dodává muž, který stál v předsednictvu sociální demokracie, vedl ministerstvo práce a sociálních věcí, zasedal ve sněmovně a nyní působí v horní komoře.

„Z počátku jsem to (prezidentskou kandidaturu) bral jako určitou recesi. Dnes, tak jak se objevily některé ohlasy, to beru vážně. V tuto chvíli je to ale ještě hodně daleko. Bude to záležitost příštího sjezdu a diskuse uvnitř strany,“ dodává s tím, že o příštím prezidentském kandidátovi by podle něj nemělo rozhodovat pouze úzké vedení strany, ale celá členská základna.

Zároveň řekl, že se v jeho případě nejedná o předčasnou kampaň jako v případě minulých prezidentských voleb u Jana Fischera. „Jeho kampaň začala příliš brzo a těsně před cílovou páskou mu došel dech,“ řekl senátor.

Škromach kontra Halík, Halík kontra Klaus

Zdeněk Škromach není prvním politikem uvažujícím o vstupu do volebního klání roku 2018. Jeho letní spekulace o možnosti kandidovat vedly k obdobným úvahám i katolického kněze Tomáše Halíka. „Kdyby nás měl reprezentovat pan Škromach v bazénku, asi bych musel zareagovat,“ řekl Lidovým novinám na začátku srpna s tím, že se nezříká zodpovědnosti a modlí se, aby se objevili „důstojní kandidáti pravdy a lásky“. „Když ale prapor nikdo takový nezvedne, cítil bych morální povinnost jít do toho.“

Toto prohlášení potom vyprovokovalo k reakci i bývalou hlavu státu Václava Klause: „Kdyby náhodou se rozhodl kandidovat pan Halík a nebyl dostatečně silný protikandidát, tak to bych do toho prezidentského souboje asi ještě jednou v životě vstoupil,“ řekl Klaus v srpnovém rozhovoru pro TV Barrandov.

Současný prezident Miloš Zeman o své případné kandidatuře dosud nerozhodl. Pokud by se přiklonil k variantě neusilovat o druhé volební období, je podle informací Lidových novin ve hře ta možnost, že podpoří stávajícího šéfa Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého. Neúspěšný kandidát z prezidentského klání roku 2013 možnost opětovné kandidatury odmítl komentovat.