Řidičům hlavně na Moravě komplikuje cestu sníh i vítr

Praha - Vydatné sněžení a sněhové jazyky komplikují dopravu v Česku. Kamiony mají na několika místech problém vyjet kopce. Přes Moravskoslezský kraj se nedostanou na Slovensko, kde rovněž výrazně sněží. Sněhové jazyky se tvoří v téměř polovině krajů v Česku. Moravu navíc trápí silný vítr. Meteorologové proto v regionu vydali výstrahu, která platí až do 23 hodin. Během víkendu má ale sníh padat na celém území republiky, přes den se teplota bude pohybovat kolem nuly, v noci pak může klesnout až k minus deseti.

  • Do dnešního večera platí výstraha na nový sníh pro východ republiky.
  • O víkendu čekají meteorologové sněhové přeháňky na horách, jinde jen minimálně.
  • Dnes vystoupají teploty na jeden až pět stupňů Celsia, zítra 0/4 °C, v neděli pak bude kolem nuly.
  • V noci ale meteorologové očekávají mráz, při vyjasnění a sněhové pokrývce bude až kolem -10 °C.
  • Podobné teploty pak můžeme očekávat i příští týden.

Sníh od rána opět komplikoval dopravu ve Zlínském kraji. Sněžení, které podle výstrahy meteorologů mělo dnes být v regionu vydatné, místy doprovází silný vítr. Tvoří se tak sněhové jazyky. Silnice druhé a třetí třídy pokrývá ujetý či rozbředlý sníh, komunikace první třídy jsou většinou holé a mokré. Vítr, který na horách dosáhne až rychlosti 90 kilometrů za hodinu, by měl slábnout. Podle meteorologů bude ještě vydatněji sněžit zejména na Valašsku.

I v Olomouckém kraji dnes platí výstraha meteorologů před vydatným sněžením, které dorazilo odpoledne. Silničáři poslali do terénu všechny stroje, na severu kraje se drží ujetá sněhová vrstva krytá posypem, jinak řidiči narazí spíš na rozbředlejší sníh. Na některých silnicích v Olomouckém kraji se od rána kvůli silnému větru místy tvoří sněhové jazyky. Sněhové jazyky se na Jesenicku tvořily na silnici v okolí Rejvízu a Ramzové, kde silný vítr na vozovku navál sníh z okolí. Řidiči si v celém regionu musejí dát pozor na velmi silný vítr. Neprůjezdná je pro kamiony silnice mezi Šternberkem a Huzovou.

Řidičům hlavně na Moravě komplikuje cestu sníh i vítr (zdroj: ČT24)

Silnice v Moravskoslezském kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Hrozí totiž, že cesty mohou namrzat a kvůli proměnlivému nárazovému větru se na cestách mohou tvořit sněhové jazyky nebo závěje. Policisté začali dnes odpoledne odstavovat všechny kamiony mířící na Slovensko. Uzavřen je stále úsek silnice mezi Ostravicí a Bílou, a to pro kamiony a nákladní auta s přívěsem. Uzávěra se zřejmě protáhne i přes víkend. Podle mluvčí silničářů Šárky Vlčkové jsou hlavní tahy v Moravskoslezském kraji po chemickém ošetření holé a mokré. Na cestách nižších tříd může ležet rozježděná vrstva sněhu, v některých úsecích i led, ketrý s padající teplotou bude častější. 

Na jižní Moravě jsou dnes všechny silnice bez větších potíží sjízdné, na některých výše položených místech se ale tvoří vlivem větru sněhové jazyky. Potíže s tvorbou sněhových jazyků na silnicích hrozí například v okolí Olešnice na Blanensku.

Sněhové jazyky, mlha a silný, místy nárazový vítr od rána komplikovaly dopravu na Vysočině. Všechny silnice jsou podle silničářů se zvýšenou opatrností sjízdné. Hlavní silnice jsou mokré po chemickém ošetření, na vedlejších leží ujetá a místy zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Sněhové jazyky se objevují hlavně na Jihlavsku a Třebíčsku.

Silničáři varují před silným sněžením
Zdroj: ČT24

Na mnoha úsecích silnic v Pardubickém kraji zůstává ležet sníh, zvláště ve výše položených oblastech. Vlivem větru se také vytvářejí sněhové jazyky a závěje, například v okolí Hlinska, Lanškrouna, Litomyšle, Skutče, Svitav, Chrudimi, Poličky, Vysokého Mýta, Žamberka a v Železných horách.

Na řadě silnic nižších tříd v Královéhradeckém kraji leží vrstva ujetého sněhu, která může být zledovatělá. Na Trutnovsku, Náchodsku a Rychnovsku se lokálně mohou objevit sněhové jazyky. Hlavní silniční tahy v kraji jsou bez sněhu.

Před tvorbou sněhových jazyků v horských oblastech varují silničáři v Libereckém kraji, kde fouká silný vítr. Místy se na silnicích může vyskytovat i námraza. Pro nákladní dopravu se ve 13 hodin otevřela silnice 10 od Tanvaldu k hraničnímu přechodu do Polska v Harrachově.

Silničáři varují před silným větrem
Zdroj: ČT24

V Ústeckém kraji dnes ráno místy silně sněží, silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, v horských úsecích se místy tvoří sněhové jazyky. Dálnice D8 a silnice prvních tříd jsou kryté chemickým posypem, místy na nich leží zbytky rozbředlého sněhu. Především v Krušných horách na silnicích nižších tříd je ujetá vrstva nového sněhu. Místy se tvoří sněhové jazyky.

Sněžení a vznikající ledovka komplikují dopravu také v Karlovarském kraji. V noci na dnešek sněžilo a místy napadlo i několik centimetrů sněhu. Ten se ale na některých místech mění na silnici v ledovku. Kamiony mají na několika místech problémy vyjet kopce.

Těžký sníh, který napadal dnes ráno, způsobil problémy řidičům a silničářům na Tachovsku a Domažlicku. Na Tachovsku a Domažlicku, zejména v příhraničních oblastech Českého lesa stále sněží.

Ve středních Čechách dnes místy ztěžují jízdu sněhové přeháňky. Opatrní by měli být řidiči zejména na menších silnicích, kde může ležet uježděná vrstva sněhu. Většina silnic je bez omezení sjízdná, řidiči by ale měli být opatrní na menších cestách. S ujetou vrstvou sněhu krytou posypem se mohou setkat na Příbramsku nebo Rakovnicku.