Vrchní soud zrušil sedm rozsudků v metanolové kauze

Olomouc – Sedm viníků metanolové kauzy půjde znovu před soud. Olomoucký vrchní soud zrušil v neveřejném jednání rozsudek nad sedmi obžalovanými v tzv. hlavní části případu. Kauzou se tak bude muset znovu zabývat zlínský krajský soud. Odvolání dvou hlavních aktérů - Tomáše Křepely a Rudolfa Fiana - kteří měli jedovatou směs namíchat, soud teprve projedná.

Rozsudky za sérii otrav jedovatým alkoholem zlínský soud vynesl loni v květnu. Tresty si ze soudní síně odneslo všech deset obžalovaných. Dvojice ústředních míchačů - Rudolf Fian i Tomáš Křepela – dostala za úmyslné obecné ohrožení doživotní trest. Hlavní distributor Jiří Vacula pak od soudu odešel s 15letým trestem. Ostatních sedm obžalovaných dostalo nejvýše 21 let za mřížemi.

Právě zmíněných sedm verdiktů nad prodejci a distributory jedovatého lihu zrušil Vrchní soud v Olomouci, kam odsouzení muži podali dovolání. O dovolání Tomáše Křepely a Rudolfa Fiana tentýž soud rozhodne 4. února. Jediným, kdo akceptoval svůj trest a dovolání nepodal, byl Jiří Vacula.

Nikdo z Vrchního soudu v Olomouci dnes nechtěl rozhodnutí komentovat s tím, že musí být nejprve vyrozuměni všichni účastníci řízení. Proč tedy soud předchozí verdikty smetl ze stolu, zatím není jasné.

Státní zástupce muže vinil z podílu na sérii otrav jedovatým alkoholem, který obsahoval metanol. První případy se objevily na podzim 2012, od té doby na otravu zemřelo přes 50 lidí, další desítky mají poškozené zdraví. Obžaloba v hlavní větvi případu zahrnovala jen úmrtí a otravy do konce roku 2012, obžalovaným kladla za vinu smrt 38 lidí a otravu desítek dalších. Celková bilance metanolových otrav překonala i dosavadní největší katastrofu novodobých dějin samostatné České republiky - povodně z roku 1997.

UDÁLOSTI: Zvrat v případu Metanol (zdroj: ČT24)

Jaké tresty zlínský soud původně uložil?

Rudolf Fian - doživotí ve vězení se zvýšenou ostrahou (Fian podle žalobce míchal jedovatou směs v opavském skladu.)

Tomáš Křepela - doživotí ve stejném vězeňském režimu (Křepela legálně nakoupil metanol do ostřikovačů a spolu s Fianem pomáhal jedovatou směs připravit.)

Jiří Vacula - 15 let do vězení s ostrahou (S policií spolupracoval, dostal proto nižší trest. Byl hlavním distributorem pro Zlínsko.)

Martin Jirout - 16 let (V jeho skladu se našel otrávený alkohol, který pokoutně nakoupil, přestože nemohl garantovat jeho nezávadnost. Kvůli obavě z útěku jej zlínský soud poslal do vazby, přestože byl dříve vyšetřován na svobodě.)

Alexander Jordán - 13 let (Konzumenty vystavil nebezpečí konzumace neprověřeného alkoholu neznámého původu.)

Martin Cekota - 13,5 roku (Podobně jako Jordán se dostatečně nezajímal o původ tvrdého alkoholu.)

Aleš Svoboda - 12 let (Podle soudu dostatečně neprověřil kvalitu získané směsi.)

Viktor Koláček - 21 let (Zlínský senát jej odsoudil k vysokému trestu i propadení věci. Koláček podle soudu věděl, že jde o neprověřený alkohol, a přestože neznal složení lihu, nakoupil jej pro svou společnost Vapa Drink, které je jednatelem. Množství jedovaté směsi, již chtěla firma dál upravit, mohlo otrávit až 31 tisíc lidí. Další otrávenou směs prodal i Robertu Sedlaříkovi, který ji chtěl použít pro firmu Verdana. Kvůli obavě z útěku před vysokým trestem jej zlínský soud poslal do vazby.)

Libor Vanderka - 20,5 roku (Také dostatečně neprověřil původ lihu. Kvůli vysoké sazbě za úmyslné obecné ohrožení se Koudela obává jeho útěku, poslal jej proto do vazby.)

Robert Sedlařík - 8 let (Na konci roku 2013 byl Sedlařík odsouzen za daňové úniky při obchodování s nelegálním alkoholem na 5 let. Zlínský soud mu trest zpřísnil a rozšířil o 6letý zákaz podnikání a propadnutí některých nemovitostí. Sedlařík zakoupil pro společnost Verdana neprověřený alkohol od Viktora Koláčka. Jeho množství mohlo otrávit až 16 tisíc lidí. Podle soudu Sedlařík vytvořil podmínky pro spáchání zvlášť závažného činu.)