Konečně mrzne, na Šumavě naměřili -27 stupňů. A mráz ještě vydrží

Praha – Hluboko pod minus dvacet stupňů Celsia klesly nad ránem teploty na místech, která tradičně patří k nejchladnějším v Česku. Nejchladněji bylo na šumavské Rokytské slati, kde klesla teplota ve dvou metrech nad zemí až na -27,2 stupně Celsia. Chladné počasí vydrží ještě na začátku příštího týdne, v jeho závěru se ale začne postupně oteplovat. Podle dlouhodobého výhledu na příští čtyři týdny by se teploty měly držet na dlouhodobém průměru. Srážek bude ale podprůměrné množství.

S koncem Vánoc začala v Česku skutečná zima, teploty klesly pod nulu, místy začalo sněžit a na horách také silně mrznout. Nejtužší mrazy zaznamenala Šumava, vedle Rokytské slatě s -27,2 stupně Celsia bylo pod minus dvaceti také v Březníku s -26,1 stupně Celsia, Horské Kvildě, kde bylo -21,3 stupně a Hliništi, kde bylo -20,2 stupně, informoval tiskový mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák.

Česko má za sebou jednu z nejmrazivějších nocí letošní zimy

Rokytská slať -27,2 stupně Celsia
Březník -26,1 stupně Celsia
Horská Kvilda -21,3 stupně Celsia
Jizerka -19,8 stupně Celsia
Luční bouda -18,5 stupně Celsia

Chladno bylo i v dalších, mimošumavských lokalitách, které patří v Česku k nejmrazivějším – například na Jizerce bylo -19,8 stupně Celsia, na krkonošské Luční boudě -18,5 stupně a na beskydské Lysé hoře -16 stupňů Celsia. Podle Petra Dvořáka bylo ráno nejtepleji na jižní Moravě, kde se teploty pohybovaly mezi minus čtyřmi až minus šesti stupni Celsia.

Mráz a doprava: Silnice bez problému, železnice bez elektřiny

Mrazivé počasí působí problémy v dopravě. Oproti kalamitě z počátku měsíce nejde o rozsáhlé potíže, opět ale zasáhly především železnici. Dopoledne se vyskytlo několik poruch trakčního vedení, podle informací ČD byl proto omezen provoz na trati z Prahy do Berouna i do Hradce Králové. Na berounské trati se kvůli poruše trakčního vedení dopoledne jezdilo mezi Smíchovem a Radotínem jednokolejně, dráhy odřekly několik regionálních spojů. Do Hradce se kvůli poruše na jednokolejném úseku nejezdilo vůbec, před jedenáctou hodinou ale SŽDC dráhu znovu zprovoznila.

Na silnicích se stala nejzávažnější nehoda již v noci na rychlostní silnici R6 u Nového Sedla, kde havarovalo auto na souvislé vrstvě ledu. Do rána se silničářům podařilo komunikaci zprovoznit.

Dlouhodobá předpověď: Týden tuhých mrazů, potom těsně nad nulou

Teplé prosincové počasí se prozatím nevrátí, mrznout bude přinejmenším celý týden. Noc na neděli by sice měla být poněkud teplejší než ta z pátku na sobotu, bude ale sněžit, den naopak bude ještě chladnější než sobota – má být -2 až -6 stupňů Celsia. V dalších dnech budou nejvyšší i nejnižší průměrné teploty klesat, nejchladněji bude na přelomu roku. O příštím víkendu již mohou nejvyšší denní teploty stoupnout až k nule nebo jednomu stupni nad ní, očekávají meteorologové.

Červeně průměrné nejvyšší denní teploty, modře průměrné nejnižší teploty
Zdroj: ČT24

Podle dlouhodobého výhledu se potom budou nejvyšší denní teploty pohybovat mírně nad nulou. Průměr denních maxim se bude v příštích čtyřech týdnech kolem plus 1,6 stupně Celsia, což je dlouhodobý průměr. Ve druhé polovině ledna očekává ČHMÚ s padesátiprocentní pravděpodobností podprůměrné teploty, nevylučuje ale ani naopak nadprůměrné.

Kolik nasněží:

  • neděle: až 5 centimetrů, především na jihu ČR
  • pondělí: až 10 cm
  • úterý: až 2 cm

Leden patrně nebude tak teplý jako loni, zato však bude poměrně suchý, množství srážek bude podle prognózy ČHMÚ podprůměrné. Dlouhodobý průměr činí 36 milimetrů a s výjimkou prvního lednového týdne považují meteorologové za velmi nepravděpodobné (s pravděpodobností deset procent), že by pršelo či sněžilo výrazně více. V týdnu od 5. ledna však očekává ČHMÚ nadprůměrné množství srážek s padesátiprocentní pravděpodobností.

Události: Do Česka přišel mráz, zima začíná (zdroj: ČT24)

Sněhu nenapadne mnoho, lyžaři ale nemusí mít obavy

Přestože předpověď počasí může dávat naději, že skutečně začíná zima, nepřinese s sebou mráz mnoho sněhu. Sněžit sice bude denně, půjde ale většinou pouze o slabé srážky či přeháňky. Lyžaře by to ale omezovat nemělo. Lyžařská střediska mohou díky mrazům vytvářet technický sníh, a tak se chystají otevřít či rozšířit provoz takřka všechna.

Lyžaři se přesto alespoň v některých lokalitách již mohou těšit na nejlepší období za poslední dva roky. Například v krkonošské Peci pod Sněžkou je otevřená většina sjezdovek. „Poslední týden je situace ideální jak z hlediska přírodního sněžení, tak nám teploty spadly hluboko pod bod mrazu,“ řekl ředitel Skiresortu Černá hora – Pec pod Sněžkou Petr Hynek. Na krušnohorském Klínovci sice zatím jsou k dispozici jen dvě sjezdové tratě, naplno ale běží sněhová děla, aby byly v posledních dnech roku k dispozici i další. V Jeseníkách je potom dostatek sněhu i na běžkování – upravená je zhruba pětikilometrová trasa z Ovčárny k rozcestí pod Pradědem.

Lidé, kteří míří na hory, však musí počítat s tím, že nejsou sami. Přijíždějí jak lidé, kteří chtějí lyžovat o víkendu, tak ti, kteří plánují strávit na horách přelom roku. Například na silnici z Karlových Varů do Jáchymova se nárazově tvoří kolony, hustá doprava je i na druhé straně Klínovce.