Vánoční svátky na hradech a zámcích? Zájemců přibývá

Praha – Češi si v posledních letech zvykli trávit vánoční svátky na hradech a zámcích. Loni jich jen na státní památky touto dobou vyrazilo přes 70 tisíc, letos by to mělo být ještě víc. Správy hradů a zámků vycházejí svým návštěvníkům vstříc a během svátků pro ně připravují speciální program – nejčastěji jde o rozšířené prohlídky a koncerty.

Události: Češi o Vánocích vyráží na hrady a zámky (zdroj: ČT24)

Speciální program pro své návštěvníky přichystal třeba hrad Šternberk, který vánoční prohlídky pořádá každoročně. V Čechách zase mohli lidé zažít sváteční atmosféru třeba na zámku Slatiňany, který v tomto období těžko zvládá vyřizovat objednávky. „Zámek Slatiňany má otevřeno z jednoho prostého důvodu – aby mohl návštěvníkům ukázat, jak vypadaly zámecké Vánoce před 115 lety,“ říká kastelán zámku Jaroslav Bušta.

Na Štěpána se návštěvníkům otevřou i další hrady a zámky. Třeba zámek Buchlov zve na štěpánskou oslavu už poosmé. Kromě speciálního prohlídkového okruhu bude na hradě i živý betlém a domácí zabíjačka. Vánoční program připravil i další moravský zámek – Vranov nad Dyjí. V Čechách zase chystá vánoční koncert zámek Sychrov.

Z nejnavštěvovanějších památek bude přes svátky ale otevřený jen Karlštejn. Na Štěpána budou na hradě probíhat klasické prohlídky, 27. prosince se pak bude v rytířském sále konat vánoční koncert. Zámky Lednice a Hluboká nad Vltavou se otevřou až po novém roce, Český Krumlov až v dubnu. 

Během svátků však nejsou otevřené jen hrady nebo zámky. Třeba v muzeu v Roztokách u Prahy probíhá výstava tištěných betlémů. Mezi nejzajímavější patří betlémy vytvořené podle předlohy Mikoláše Alše. V jiném, vyrobeném v roce 1921 na počest vzniku Československa, zase namísto svatého Josefa stojí Tomáš Garrigue Masaryk. Na Pražském hradě zase biblické postavy obživly na Boží hod v charitativním představení Živý betlém. Spolu s nimi se návštěvníci mohou k jesličkám vydat i na druhý svátek vánoční.