Úhradová vyhláška přidá na zdravotnické služby 10 miliard

Praha – Podle nové úhradové vyhlášky půjde příští rok na zdravotnické služby o deset miliard korun více. Celkem budou zdravotnické služby v příštím roce stát zhruba 239 miliard. Do růstu nákladů se promítne zvýšení platů v nemocnicích i kompenzace zrušených poplatků. Nemocnice navýšení vítají, pozastavují se jen nad tím, že ministerstvo přiděluje peníze paušálně, což podle nich neodpovídá realitě. Pojišťovny naopak varují, že ministerstvo nastavilo systém, který může vydržet jen rok, potom jim dojdou rezervní zásoby.

Téměř polovina z peněz, které budou příští rok zdravotnická zařízení dostávat navíc, nahradí výpadek toho, co dosud lidé platili sami – poplatků. Po jejich zrušení bude muset stát přidat 4,2 miliardy korun. Bezmála šest miliard potom má pokrýt slíbený pětiprocentní růst platů, z toho půjde 1,6 miliardy na ambulantní péči, 3,8 miliardy na lůžkovou péči, půl miliardy navíc dostanou specializovaná centra.

10 miliard na zdravotnické služby navíc. Kam půjdou?

4,2 miliardy - výpadek poplatků
1,6 miliardy - ambulantní péče
3,8 miliardy - lůžková péče
0,4 miliardy - specializovaná centra

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) ujistil, že vyhláška umožní zdravotnickým zařízením v příštím roce „fungovat bez zbytečného stresu a existenčního omezení“. „Na jedné straně se snažíme vyhovět kvalitní péči a kvalitně ji zaplatit pro to, abychom poskytli pacientům optimální ošetření, na druhé straně se snažíme naplnit to, co jsme slíbili,“ doplnil Němečkův náměstek Tom Philipp (KDU-ČSL). Součástí úhradové vyhlášky jsou také pobídky vystavování elektronických receptů. „Ten, kdo bude psát elektronickou preskripci, tak jeho regulace na překročení předpokládaného limitu, který má na recepty, bude povýšena asi o pět procent,“ nastínil náměstek.

Nemocnice navýšení vítají, není však dost pro všechny

Asociace nemocnic je s podobou nové úhradové vyhlášky spokojena. Nemocnice podle ní budou mít peníze na zvýšení mezd. „Přes všechny obavy se udělalo maximum pro to, aby byl pokryt jak výpadek poplatků, tak hlavně navýšení mezd, které tvoří 40 až 70 procent výdajů nemocnic,“ uvedla předsedkyně Asociace nemocnic Jaroslava Kunová. Je však přesvědčena, že ministerstvo mohlo peníze lépe rozdělit. Paušální navýšení podle Kunové v některých případech neodpovídá tomu, kolik nemocnice potřebují. „Nemocnicím s nízkým podílem platů vzhledem k příjmu ze zdravotního pojištění to přinese víc peněz. Menším nemocnicím s vysokým podílem výdajů na mzdy, to vyjde jen tak tak,“ řekla.

Odbory žádají další zvýšení platů

Asociace samostatných odborů požaduje v příštím roce další růst platů ve zdravotnictví. Podle jejího předáka Bohumíra Dufka přidání o pět procent od ledna není dostatečné a výdělky lékařů, sester a dalších pracovníků by se měly po několika měsících znovu upravit. Dufek to uvedl po jednání s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). „V žádném případě nejsme spokojeni s řešením růstu platů ve zdravotnictví. K vyrovnání se státními úředníky dojde až v polovině roku,“ uvedl Dufek.

Předseda Asociace českých a moravských nemocnic Eduard Sohlich se také obává, že peníze, které navíc dostanou zařízení poskytující následnou péči, nebudou stačit na pokrytí všech nákladů. Dostanou přitom o devět procent více než letos. „Ale už se neříká B: Nebudeme v příštím roce dostávat kompenzační regulační poplatek, který byl ve výši stokoruny. A stokoruna je sedm procent úhrady. Když si odečteme procenta od sebe, v příštím roce bychom měli pouze o dvě procenta více než v roce letošním, což na pokrytí nárůstu platů v následné péči stačit nebude,“ upozornil Eduard Sohlich.

Rezervovaně se k vyhlášce staví Všeobecná zdravotní pojišťovna. „S tak vysokým navýšením úhrad, jaké zakotvuje vyhláška, Všeobecná zdravotní pojišťovna ve svém zdravotně pojistném plánu nepočítala. Nebude proto moci naplnit rezervní fond, jak původně plánovala,“ upozornil její mluvčí Oldřich Tichý. Podle předsedy Svazu zdravotních pojišťoven Jaromíra Gajdáčka lze dokonce očekávat, že se peníze, které v rezervních fondech jsou, v průběhu příštího roku rozpustí. Tichý však zdůraznil, že VZP vyhlášku respektuje a udělá vše pro to, aby ekonomická situace největší pojišťovny zůstala stabilní. 

Předseda Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček:

„Pro příští rok je to bez problémů, očekáváme ale, že se systém na konci příštího roku dostane do deficitu. Budeme muset – včas, ne až v prosinci 2015 – řešit zdroje pro rok 2016. To je v tuto chvíli naše největší obava a říkáme to záměrně tak daleko dopředu.“

Kvalitní vyhláška? Opozice nesouhlasí

Svatopluk Němeček připravoval jako ministr zdravotnictví úhradovou vyhlášku poprvé, proces označil za „velký zážitek“. „Když si vzpomenu na předchozí roky, kdy jsem z pozice ředitele fakultní nemocnice říkal 'jak mohou něco tak nevyhovujícího vytvořit a proč to neudělají naprosto dokonale', musím říct, že při tvorbě jsem zjistil, že dokonalost prakticky nejde,“ řekl. Je však přesvědčen, že výsledek je „v rámci možného“ kvalitní.

Opačný názor však má bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Podle něj je špatně dávat peníze na platy všem nemocnicím, některé to podle něj nepotřebují. „Na jedné straně je tady brněnská nemocnice u sv. Anny, která byla oddlužena půl miliardou, a ta potřebuje, aby se jí zvýšily úhrady, protože byla podfinancovaná. (…) Na druhou stranu jsou tu nemocnice přefinancované a tam se nesmí při stejných sazbách, které jsou nespravedlivé, přidat také pět procent na platy,“ řekl Leoš Heger. Jediné, co se mu na nové vyhlášce líbí, je podpora vystavování elektronických receptů.