Vlivy na životní prostředí? Kontrolní odbor přišel o šéfku

Praha − Na ministerstvu životního prostředí (MŽP) skončila šéfka odboru, který posuzuje vliv staveb na životní prostředí. Za vedení Jaroslavy Honové vydal odbor řadu důležitých rozhodnutí – posudek o rozšíření Letiště Vodochody či stanovisko ke kontroverzní lanovce Hraničník na Šumavě. MŽP ale důvody k jejímu odvolání nesdělilo.

Jaroslava Honová byla odvolána z odboru posuzování vlivu na životní prostředí v době, kdy odbor hodnotí již vydaný posudek k výstavbě nové vzletové dráhy Letiště Václava Havla. V minulosti již rozhodoval o budoucnosti Letiště Vodochody (u Prahy), kdy se vyslovil proti jeho rozšíření. Letiště, proti němuž protestuje řada sdružení, už oznámilo, že do Vánoc podá žalobu vůči usnesení ministerstva. Postup ministerstva podle něj nebyl v souladu se zákonem o posuzování vlivů na životní prostředí.

Z ekologického hlediska zamítl odbor i jiný kontroverzní projekt – lanovku na šumavský vrch Hraničník. V závěrečném posudku vlivu na životní prostředí, takzvaném procesu EIA, vydal nesouhlasné stanovisko ke všem čtyřem navrženým variantám projektu.

Projekt lanovky Hraničník
Zdroj: ČT24

Vedením odboru byl, do jmenování nového ředitele, pověřen Petr Slezák. Důvody odvolání dosavadní šéfky MŽP zatím nesdělilo. „Zaměstnavatel může vedoucího zaměstnance z pracovního místa ředitele odboru kdykoli odvolat, a to i bez uvedení důvodů,“ komentovala jeho postup mluvčí resortu Petra Roubíčková.