Zítra se má oteplit až na osm stupňů, o víkendu sněžit

Praha – Česko se pomalu dostává ze sevření ledovky, odpoledne se už teploty pohybovaly slabě nad nulou. Meteorologové v této souvislosti upozorňují na riziko odpadávání ledu z namrzlých předmětů. Ve Svitavách zlomená větev zabila muže. V noci se ještě budou teploty pohybovat kolem nuly a hrozí i mrznoucí déšť, ve čtvrtek by se ale rtuť teploměru měla vyšplhat k pěti stupňům Celsia a na jihovýchodě ČR může být ještě o tři stupně tepleji.

V noci na zítřek má být podle ČHMÚ zataženo, hlavně v Čechách by mělo slabě mrholit nebo pršet. Na západě Čech a na severovýchodě Moravy hrozí i srážky mrznoucí. Teploty by se v noci měly pohybovat v rozmezí od -1 do +3°C. Také v noci proto na někerých místech hrozí opadávání ledu z namrzlých stromů. Navíc bude zesilovat vítr, hlavně na Vysočině - hrozí proto riziko, že se budou ledovkou zatížené stromy lámat.

Zítra by se pak nad Českem mohlo ukázat i slunce, ale až v odpoledních hodinách. Ráno ještě hrozí hlavně na západě Čech a severovýchodě Moravy mrznoucí déšť nebo mrholení. Jinak má být převážně zataženo - na východě by se odpoledne mohla oblačnost protrhávat. Teploty přes den mají být od 2 do 6 °C, na jihovýchodě republiky ale může být až 8 °C.  

Zítřejší nejvyšší teploty
Zdroj: ČT24

O víkendu by pak do Česka mělo přijít sněžení. V sobotu by mělo sněžit v nadmořských výškách nad 600 metrů, v neděli už od výšky 400 metrů nad mořem. Za oba dva dny ale zřejmě napadne maximálně 15 cm.

Výpadky energie přetrvávají, kalamitní stav ale skončil

ČEZ ráno ukončil kalamitní stav vyhlášený v úterý kvůli počasí na Chrudimsku. Čety energetiků tu pracují na odstranění posledních závad. „Jsou to již jen poruchy v těžce přístupném terénu, kam se naše technika dostává velmi obtížně,“ řekla mluvčí skupiny ČEZu pro východní Čechy Šárka Beránková. Během noci vzniklo pět poruch na vedeních vysokého napětí v oblasti Hlinska a Poličky, s nimiž se energetici snaží vypořá dat. Poruchy na nízkém napětí se podle Beránkové mohou objevit hlavně v chatových oblastech a na rekreačních objektech, které majitelé přijedou zkontrolovat.

Již večer skončil kalamitní stav také na Přerovsku a Svitavsku. Energetici odhadují, že kvůli nově zjištěným poruchám se ocitly bez proudu stovky zákazníků, zvláště v západních a východních Čechách. „Drobné výpadky jsou i ve středních a severních Čechách,“ informoval mluvčí ČEZu Ladislav Kříž. Většinu úterních poruch dokázali energetici odstranit, situaci ale mohou znovu změnit námrazou ztěžklé a zkřehlé stromy, které představují hrozbu pro elektrické vedení, dodal Kříž.

Na jihu Moravy je bez energie osm obcí

V Jihomoravském kraji ráno zasedal krizový štáb, aby zhodnotil problémy, které způsobila ledovka. V kraji zůstává bez elektřiny osm obcí. „Evidujeme tisíce poruch, zhruba dvě stovky už byly odstraněny. V terénu máme 400 pracovníků, kteří dělají všechno pro to, abychom závady co nejrychleji odstranili,“ řekl místopředseda představenstva E.ON Zdeněk Bauer.