Barták dostal za plánování vražd 18 let, ve vězení tak bude ještě 27 let

Liberec - Krajský soud v Liberci potrestal lékaře Jaroslava Bartáka 18letým trestem za plánování vražd tří lidí a vydírání dalších tří. Z 12 let za znásilňování a vydírání svých asistentek si odpykal tři roky, ve vězení by tak měl být ještě 27 let. Státní zástupce Petr Hořín Bartákovi navrhoval 17,5 roku, hrozilo mu až 20 let vězení. Rozsudek není pravomocný, Barták se na místě odvolal.

Podle předsedkyně senátu Evy Drahotové si bude Barták uložené tresty odpykávat postupně. „Nezapočítávají se vůči sobě navzájem. To znamená poté, co vykoná 12letý trest, začne vykonávat trest odnětí svobody 18 let, pokud bude naše odsouzení pravomocné,“ uvedla soudkyně.

Podle obžaloby plánoval Barták vraždy loni na podzim ve Vazební věznici v Liberci. Násilnou smrtí měli zemřít bývalý šéf vojenské tajné služby Andor Šándor, advokát Oldřich Choděra a pravoslavný kněz Eugen Freimann. Vraždy měl zařídit recidivista, který si v Liberci odpykává desetiletý trest za ozbrojenou loupež. Vězeň ale místo toho vše nahlásil. Vydíráním chtěl Barták získat přes 80 milionů korun, které hodlal využít k útěku z vězení za pomoci vrtulníku a vycestování do ciziny, konkrétně přes Polsko do Běloruska.

Důkazy proti Bartákovi stojí částečně na nahrávkách, které recidivista pořídil díky kameře v hodinkách. Barták na nich mluví o útěku, únosech, vydírání i připravovaných vraždách a sepisuje informace k chystaným obětem. Odsouzený lékař ale nahrávky považuje za nelegální, zmanipulované a upravované v počítači. Při minulém líčení zvuk neodpovídal mluvě, podle soudkyně Evy Drahotové to ale bylo dáno jejich přehrávacím zařízením. „Zvuk a pohyb je synchronní, záleží, v jakém formátu se to přehrává,“ upozornila. Dnes se nahrávka přehrávala v jiném formátu a zvuk už mluvě odpovídal.

Barták by měl ve věznici strávit příštích 27 let (zdroj: ČT24)

Barták odmítá, že by plánoval vraždy nebo vydírání. Tvrdí, že kauza je komplotem jiných vězňů s cílem vymámit z něj peníze a zbavit se ho. S ostatními vězni v oddíle totiž nevycházel, měl s nimi konflikty a musel být přemístěn do jiné věznice.

Žalobce Hořín ale dnes připomněl výpovědi lidí, kteří se měli stát údajnými oběťmi Bartáka. Shodně uvedli, že je povahově schopen spáchat takové činy, a činili opatření na svoji obranu. Barták je podle znalců výraznou psychopatickou osobností. Plánování vraždy či vydírání odpovídá jeho osobnosti, byl by schopen a ochoten své činy organizačně dotáhnout do konce, pokud by to bylo technicky možné. Je narcistní osobností, netrpí ale duševní poruchou, kterou by bylo možné léčit. Barták je přesvědčen o své výjimečnosti a na svou ochranu je schopen všeho.