I pro antibiotika platí, že všeho moc škodí

Praha - V Česku probíhá antibiotický týden. Během něj lékárníci upozorňují na nadužívání těchto medikamentů hlavně pacienty, kteří si přijdou antibiotika vyzvednout. „Antibiotika jsou velmi účinné přípravky, pokud jsou nasazeny správně - tedy na bakteriální infekce,“ upozornil Michal Hojný z lékárnické komory. S antibiotiky by to neměl přehánět nikdo, jejich nadužívání je ale obzvlášť nebezpečné hlavně u dětí. Užívat je střídmě radí už devět let i Světová zdravotnická organizace. Opakovaně upozorňuje, že při léčbě některých bakteriálních infekcí přestávají pomáhat i ta velmi silná.

Osvětová kampaň Evropský antibiotický týden ve vybraných lékárnách potrvá do pátku, lidé se při ní můžou zapojit taky do průzkumu, který na užívání antibiotik cílí. Cílem akce je hlavně upozornit, že antibiotika nejsou na běžné nachlazení nebo chřipku. Tady totiž vůbec nezaberou. „Upozorňujeme pacienty na to, že je důležité správně užívat antibiotika, dodržovat správný interval, doužívat celé balení,“ upozornila vedoucí lékárny Zuzana Krámková.

Kromě dospělých pacientů je informační kampaň zaměřena i na rodiče dětských pacientů. Rodičům vysvětlí, kdy jsou pro jejich dítě antibiotika vhodná, a kdy by naopak mohla uškodit a také jaká opatření a úpravy jídelníčku jsou při užívání antibiotik potřeba a jakým způsobem lze některým infekčním onemocněním předcházet.

Pro antibiotika platí pravidlo, že všeho moc škodí (zdroj: ČT24)

Stejně jako nadměrné i nesprávné užívání může mít vliv na vznik takzvané antibiotické rezistence. Při ní lék bakterii nepřemůže a lékaři musí nasadit jiný - pokud ho mají. „Dochází k multirezistentním formám, kde už opravdu není kam sáhnout. A může se stát, že opravdu banální infekce může být potom i smrtelná,“ varovala šéfka české kanceláře Světové zdravotnické organizace (WHO) Alena Šteflová.

Nižší účinky antibiotik, problém celé Evropy

Vzrůstající odolnost bakterií vůči antibiotikům je problémem v celé Evropě. Příkladem může být bakterie klebsiella pneumoniae, která je častým původcem infekce v močových cestách zejména u starších lidí. V roce 2007 na ni antibiotika napříč evropským kontinentem účinkovala podstatně lépe, než tomu bylo v loňském roce.

Multirezistentní bakterie se vyskytují hlavně v nemocničním prostředí a může se stát, že jedna taková bakterie je odolná proti veškerým antibiotikům. Z rezistentních bakterií je nejznámější zlatý stafylokok, dalším podobným mikrobem je Escherichia coli, která se běžně vyskytuje v trávicím traktu a je neškodná.