Poslanců bylo ve sněmovně tak málo, že schůze musela skončit

Praha – Dnešní jednání Poslanecké sněmovny muselo být předčasně ukončeno, v sále totiž bylo tak málo poslanců, že nemohli nic odhlasovat. V plánu byly např. odpolední interpelace na premiéra Sobotku a také dotazy na členy vlády. Sněmovna ale nemohla poslance pro interpelace vylosovat. Když ráno na začátku schůze četl místopředseda sněmovny Petr Gazdík seznam omluvených poslanců, tak mu to zabralo šest a půl minuty. Své vystoupení pak zakončil ironickým konstatováním: „Tak to byly ve stručnosti omluvy.“

Pro každou schůzi Poslanecké sněmovny musí být schváleni tzv. ověřovatelé – na jejich jménech se shodnou poslanci na začátku schůze a pak také jejich jména odhlasují. Jenže tito ověřovatelé během dnešní schůze odešli – sněmovna proto potřebovala zvolit nové.

V sále ale byly asi jen čtyři desítky poslanců, a proto nebyla sněmovna usnášeníschopná. Zapotřebí je minimálně 67 poslanců. Z toho důvodu nebylo ani možné vylosovat jednotlivé poslance pro interpelace. Podle zpravodaje ČT Daniela Stacha to vyvolalo bouřlivé reakce zejména u opozice.

Bohuslav Sobotka:

„Lidé, kteří byli v kuloárech, mi říkali, že se někteří poslanci nepřihlásili a raději odešli, což si myslím, že nesvědčí úplně nejlépe o jejich práci v Poslanecké sněmovně. Doufám, že zítra už bude sněmovna usnášeníschopná a bude projednávat zákony.“  

Podle šéfa poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska jde o čistou odpovědnost koalice, jelikož má většinu ve sněmovně, a tak prý nese odpovědnost za to, co se tam děje. Předseda ODS Petr Fiala pak upozorňoval, že se neustále mění program a v současnosti probíhají zároveň tři schůze Poslanecké sněmovny. Prý se proto nediví poslancům, že se v tom neorientují – i podle něj je vina na straně koalice.

Nedostatek poslanců komentoval i premiér Bohuslav Sobotka, prý by byl raději, kdyby se četli přítomní, a nikoliv nepřítomní poslanci. Jednak by to bylo kratší, a navíc by prý byli odměněni ti, kteří pracovat skutečně chtějí.

„Nějakým způsobem se to sešlo,“ komentoval dnešní situaci ve sněmovně Zbyněk Stanjura (ODS). „Někdy jsou víc naštvaní opoziční poslanci, někdy koaliční,“ dodal s tím, že současný systém mu přesto vyhovuje. I tak se ale poslanci napříč politickým spektrem shodli, že větší absence poslanců je daná také současnou situací, kdy ve sněmovně běží tři schůze najednou „Dnešek vůbec nebyl plánovaný,“ upozornil předseda sněmovního hospodářského výboru Ivan Pilný (ANO). „Ke konci roku se nám hromadí balíky zákonů,“ vysvětlil.