Odkdy, jak a proč dopujete, ptá se FTVS mladých sportovců

Praha - Výzkumníci z Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v Praze (FTVS) pracují na nové studii o užívání dopingu. Chtějí se zaměřit především na důvody i způsob dopování nejen u vrcholových juniorských reprezentantů, ale hlavně u mladých rekreačních sportovců. Výzkum podpořila i Světová antidopingová agentura.

Mudrák: Důvodem dopingu bývá u chlapců maskulinní vzhled (zdroj: ČT24)

Studie bude probíhat oslovováním sportovců prostřednictvím dotazníků. V další fázi pak budou vytipováni konkrétní lidé, kteří s dopingem mají zkušenost a jsou ochotni se o ně k akademickým účelům podělit. „Cílem studie je přijít se zajímavým zjištěním, které by i mohlo posloužit při přípravě preventivních politik,“ představuje studii Jiří Mudrák, jeden z výzkumníků FTVS. První data by měla být známa asi za rok, do dvou let pak bude výzkum kompletní.

Podle odhadů dopuje až 10 procent mladých sportovců. Podle odborníků se však odhady liší podle jednotlivých zemí. Desetiprocentní odhady byly zveřejněny například v USA nebo v Polsku, naopak ve skandinávských zemích jsou čísla menší - jedno až dvě procenta. „Osobně si myslím, že Česká republika se bude blížit spíše těm skandinávským zemím a že ten doping u mládeže nebude natolik výrazný jako například ve Spojených státech. Ale studie je v počátku a sami jsme zvědaví,“ říká Mudrák.

Rekreační sportovci vyznávají kult těla

S dopingem jsou spojeny vážné zdravotní důsledky, které mohou být trvalejšího rázu. „Mladý organismus se vyvíjí, takže ten dopad je mnohem vyšší. Samozřejmě také v tomto věku mají mladí lidé tendenci podceňovat dlouhodobé zdravotní dopady a dávají přednost krátkodobým rychlým výsledkům před celoživotním dobrým vývojem. Z tohoto pohledu je to určitě riziková skupina,“ míní Mudrák.

Velká část mladých lidí se sportu nevěnuje na profesionální úrovni, jejich důvody k dopingu tedy nejsou lepší výsledky, ale především tzv. kult těla. Cílem je zlepšit svůj vzhled v co nejkratším možném čase. „Doping je mnohem častější u mladých mužů než u dívek a také několikanásobně vyšší. Cílem je rychle získat maskulinní svalnatý vzhled,“ potvrzuje Mudrák z FTVS UK, která se dopingem u sportovců zabývá dlouhodobě.