Podle volebního modelu CVVM by vyhrálo ANO, ČSSD stále ztrácí

Praha – Podle volebního modelu agentury CVVM mělo na začátku října největší podporu hnutí ANO, kterému by hlas v případných volbách dalo 31 % lidí. Sociální demokraté skončili s odstupem 7,5 % na druhém místě. O měsíc dříve přitom v průzkumu stejné agentury měly obě strany srovnatelnou podporu, rozdíl byl jen půl procenta. Do sněmovny by se dostalo šest stran, Úsvit získal podporu jen 2,5 %.

Na třetím místě skončili v průzkumu CVVM komunisté s podporou 13,5 %, čtvrtou TOP 09 by volilo deset procent respondentů. Do sněmovny by se dostali i lidovci (7,5 %) a občanští demokraté (5,5 %). Naopak Úsvit by se podle modelu, kde získal jen 2,5procentní podporu, do sněmovny nedostal.      

Srovnání povolebních šetření
Zdroj: ČT24/CVVM

Volební model představuje předpokládaný výsledek voleb. Nezahrnuje nerozhodnuté voliče, nebo ty, kteří k volbám jít nechtějí. Účast by se podle průzkumu CVVM vyšplhala přes 60 %. Průzkum proběhl ve dnech 1.–8. října, do výpočtu volebního modelu bylo započítáno 588 respondentů. Celkem se průzkumu zúčastnilo 1 045 lidí.