KDU-ČSL váhá hlasovat s koalicí proti vetu dětských skupin

Praha – Poslanci KDU-ČSL zvažují, že nebudou hlasovat proti vetu zákona o dětské skupině. Sněmovna by měla o zákonu hlasovat v pátek, na jeho prosazení navzdory prezidentovu názoru se přitom již shodla koaliční rada. Zodpovědní ministři odmítají, že by schválení zákona znamenalo zánik lesních školek či skautských oddílů, a slibují, že problematické hygienické nároky zmírní. Podle předsedy lidoveckého poslaneckého klubu Jiřího Miholy je ale problematické přijmout nekvalitní zákon a potom teprve chyby v něm odstraňovat. Pro zákon ale ruku zvedne Úsvit, což k přehlasování Zemanova veta stačí.

Zákon, který má zavést dětské skupiny jako alternativy školek pro hlídání a výchovu předškolních dětí, opakovaně narazil především kvůli obavě, že povinná registrace skupin povede k zániku lesních školek, skautských oddílů nebo volnočasových klubů pro děti ze sociálně znevýhodněných rodin. K senátorům či prezidentovi, kteří normu již dvakrát vrátili do sněmovny, by se nyní mohli připojit i lidovečtí poslanci. „Je třeba mít záruky, že lesní školky poškozeny nebudou, že vznikne novela, která by těmto zařízením umožnila pokračovat. Ten slib nemáme,“ řekl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola.

I bez lidovců může koalice zákon prosadit

Poslanci by ale nakonec mohli Zemanovo veto přehlasovat, místo lidovců by ale sociálním demokratům a hnutí ANO pomohl Ústvit, který zákon podpoří. Tyto tři strany mají totiž dohromady 111 hlasů, stejně jako stávající koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Opozice ale s výjimkou Úsvitu v minulosti návrh zákona kritizovala. KSČM oznámila, že i tentokrát bude proti němu, předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura potom řekl, že se strana ještě rozhodne těsně před hlasováním podle toho, co slíbí ministryně práce a sociálních věcí.

Mihola: Dosavadní sliby nestačí (zdroj: ČT24)

Vláda slibuje rychlé změny zákona a zachování dětských školek

Neotřesitelně za zákonem o dětské skupině stojí pouze ANO a ČSSD, jejíž ministři přitom ujišťují, že není třeba obávat se ho – je totiž ještě čas ho po schválení upravit. „Zákon – pokud projde – počítá s přechodným ročním obdobím, aby lesní školky mohly dále bez problému fungovat. V průběhu toho roku by mělo dojít k úpravám stávajících podmínek,“ upozornil mluvčí MPSV Petr Habáň. Podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové je ale podstatné rychle zavést dětské skupiny a významně tak rozšířit nabídku předškolní péče o děti.

Šéfka Asociace lesních mateřských škol (ALMŠ) Tereza Valkounová přísliby ministrů vítá, ale obává se, že nebudou naplněny. Podle ní se o vynětí lesních školek z působnosti zákona o dětských skupinách jedná od začátku letošního roku, prozatím bez výsledku. „Žádná jednání o tom, jakým způsobem se tak stane, dosud v součinnosti s ALMŠ neproběhla,“ uvedla.

Postup, který navrhuje ČSSD – tj. zákon schválit a vzápětí upravit – se lidovcům nelíbí. „Osobně mám problém s přijímáním špatných zákonů. V tomto případě se ukazuje, že jeden i druhý – mám na mysli i senátní – není bez chyby. Je k další diskusi to, že tento zákon nakonec nezíská podporu. Diskutujeme o možnosti předložení poslaneckého návrhu zákona, aby byly rychle uspokojeny jak dětské skupiny, tak lesní mateřské školky,“ uvedl Jiří Mihola.

O postupu proti prezidentskému vetu zákona o dětské skupině v pondělí jednala koaliční rada. Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek po jednání řekl, že se její členové dohodli. Premiér Bohuslav Sobotka však již tehdy připustil, že všichni koaliční poslanci jednotní nebudou.

Podívejte se, jak žijí děti v lesní školce. Fotogalerie očima Lana Langera