Doležel u soudu popřel, že žádal o úplatek

Praha - Výslechem někdejšího tajemníka českých premiérů Zdeňka Doležela dnes u Městského soudu v Praze začal proces v kauze známé jako "pět na stole v českých". Doležel je obžalován z pokusu o podvod, kterého se údajně dopustil tím, že si na jedné z předloňských schůzek s polským lobbistou Jackem Spyrou řekl o úplatek pět milionů korun. "Obvinění popírám, s obžalobou nesouhlasím," zahájil dnes Doležel svou obhajovací řeč.

Pět milionů chtěl podle obžaloby Doležel za to, že dostane zpět do hry o privatizaci chemického holdingu Unipetrol společnost Seta, za kterou Spyra lobboval. Vše ale natočila skrytou kamerou televize Nova, která rozhovory obou můžu odvysílala.

Doležel nepopírá, že by se stýkal se Spyrou. Poprvé to prý bylo v roce 2002, kdy polský lobbista v rámci „sociální pomoci“ pomáhal ministerstvu vnitra, kde tehdy Doležel pracoval. Daroval prý například speciální křesla pro ochrnutého policistu a hasiče, nebo vybavil policejní tělocvičnu poškozenou při povodních. Spyru prý Doležel celou dobu vnímal jako „informátora z druhé strany řeky“, tedy z polského prostředí. Spyra prý měl výborné kontakty na české politiky i vysoké funkcionáře polské strany. Podle Doležela byl lobbista také zřejmě pracovníkem tajné služby.

Jakmile se ale Doležal stal zaměstnancem vlády, přerušil prý s nim jakékoli kontakty. Oba se začali opět stýkat až v roce 2005, kdy ho náhodou zahlédl v parlamentu. Na schůzce 22. srpna 2005 mu tak prý Spyra mezi řečí sdělil, že se polská prokuratura chystá kvůli Unipetrolu zahájit vyšetřování v České republice.

Den na to prý tehdejší premiér Jiří Paroubek vyslal Doležela do Polska, kde měl při jednání s polským premiérem Robertem Belkou zjistit podrobnosti tohoto kroku. Ještě před odletem prý na letišti jednal se Spyrou. Z jednání v Polsku podle Doležela vyplynulo, že se jedná o spor dvou soukromých firem, PKN Orlen a Agrofertu.

Další setkání se Spyrou se odehrálo 24. července při jeho návratu z Polska, také v prostoru letiště.

Doležel tvrdí, že se Spyrou se scházel vlastně jen proto, aby s ním udržoval kontakt a mohl „chránit premiéra“ Jiřího Paroubka, který byl v té době jen krátce ve funkci. Všech schůzek se prý účastnil také tehdejší Paroubkův poradce Robert Piksa.

Podle Doležela je kauza pomstou Spyry za neuskutečněnou schůzku nyní odsouzeného kontroverzního podnikatele Tomáše Pitra, který měl údajně úzké vazby na Setu, s dřívějším ministrem vnitra a expremiérem Stanislavem Grossem. Schůzku se pokusil polský lobbista zorganizovat s pomocí Doležela. Když si prý ale tehdejší ministr Gross zjistil, kdo Pitr je, schůzku odmítl.

Doležel popírá, že by si na schůzce, kterou Nova nahrávala, řekl o jakékoli peníze. Formulace „pět na stole v českých“ byla podle něho součástí kódované řeči, na které se dohodli se Spyrou v roce 2003. Měla prý označovat stupeň důležitosti jejich jednání. Formulace „pět na stole“ tak prý znamenala účast premiéra, „čtyři“ jen dalšího člena vlády.

Seta bojovala se společností Agrofert o to, kdo se stane po prodeji Unipetrolu firmě PKN Orlen českým partnerem polského koncernu.