Šlechtová se stane ministryní příští týden

Praha – Prezident Miloš Zeman jmenuje Karlu Šlechtovou ministryní pro místní rozvoj ve středu 8. října. Prezident jí to sdělil během odpoledního setkání na Pražském hradě. Budoucí ministryně označila schůzku za poznávací, Zeman se jí ptal na dosavadní kariéru nebo priority resortu. Šlechtová nahradí v čele resortu Věru Jourovou (ANO), která rezignovala, protože se uchází o post české eurokomisařky v Bruselu.

Dosavadní ředitelku odboru evropských fondů Úřadu vlády Šlechtovou navrhl do kabinetu šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš na místo odcházející Věry Jourové. Jeho volbu přivítal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který nominaci Hradu doručil ve čtvrtek vpodvečer.

Hlavním úkolem ministryně bylo podle komentátora Jana Vitáska urychlit čerpání evropských fondů a zajistit, aby ztráta, která hrozí České republice, byla co nejmenší. „V této oblasti byla přijata opatření, která mohou vést k nějaké potencionální redukci ztráty. Uvidíme samozřejmě, jak budou nakonec úspěšná,“ podotkl.

Šlechtová přišla za prezidentem Zemanem již dnes odpoledne k osobnímu rozhovoru. Atmosféru setkání popsala jako velice příjemnou. Šlo prý spíše o vzájemné poznávání než o rozbor konkrétních problémů. Zemana prý zajímaly její zkušenosti jak v soukromé, tak státní sféře. „A také ho zajímala moje koncepce, koncepční myšlení, systémové myšlení, a zda mi jde o stát, či jenom o ministerstvo,“ dodala.

Za svou prioritu považuje kontinuitu. I proto se v nejbližších dnech sejde s Jourovou. Ministerstvo podle ní nemá jednoduché agendy, za nejtěžší označila eurofondy, veřejné zakázky a stavební řád. Nevyloučila ale, že provede změny ve struktuře resortu. „Je možné, že časem se dostanu k tomu, že možná přeskládám některé agendy, které zůstanou na ministerstvu pro místní rozvoj, ale tak, aby opravdu dávaly smysl pro Českou republiku a pro koncepci našeho státu,“ řekla po schůzce s prezidentem.

Personální změny v resortu zatím Šlechtová nechystá. Ve funkci tak zůstane i první náměstkyně Klára Dostálová, kterou uvedla jako svou možnou nástupkyni Věra Jourová. V médiích se ale poté objevily informace naznačující její střet zájmů z minulosti. „S Klárou Dostálovou já osobně počítám. Minimálně bychom se měly po dobu několika týdnů či měsíců oťukat. S Klárou se znám zhruba deset let a nikdy jsme spolu neměly nějaký velký spor, který by nešel rozluštit nebo se domluvit,“ řekla Šlechtová České televizi.  

Karla Šlechtová (1977) nyní pracuje na Úřadu vlády, kde vede odbor evropských fondů. Nikdy nebyla členkou žádné politické strany a podle svých slov ani neuvažuje o tom, že by vstoupila do hnutí ANO. Vystudovala ekonomii na Západočeské univerzitě v Plzni.

Praxe:

  • Úřad vlády ČR (červen 2014 - současnost) – ředitelka Odboru EU fondů, Sekce pro evropské záležitosti
  • Ministerstvo pro místní rozvoj (únor 2011 – květen 2014) – ředitelka Odboru přípravy programového období 2014–2020
  • Česká správa sociálního zabezpečení (prosinec 2010 – leden 2011) – projektová manažerka pro projekty smart administration
  • Deloitte Advisory, Divize Projekty EU a granty (červen 2005 – listopad 2010) – senior konzultantka, květen – říjen 2008: Deloitte Bulgaria, Divize granty a pobídky, Sofie – senior konzultantka
  • Evropské centrum pro veřejnou správu (červen 2004 – květen 2005) – projektová manažerka
  • CSR Europe, Brusel (září 2001 – březen 2004) - koordinátorka projektových portfolií v oddělení komunikace a členská základna
  • Czech Business Leaders Forum, Praha (listopad 1998 - červen 2001) - projektová manažerka a mentorka seminářů

zdroj: ANO