Jourová skončí k 3. říjnu, Babiš hovořil s její náměstkyní

Praha – Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO) oznámila premiéru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), že rezignuje k 3. říjnu. Sobotka zdůraznil, že bezprostředně po odchodu Věry Jourové, která se má stát evropskou komisařkou, chce mít její dosavadní křeslo znovu obsazené. Nástupkyni či nástupce má vybrat předseda ANO Andrej Babiš. Ten se již sešel s Jourové první náměstkyní Klárou Dostálovou. Tu dosavadní ministryně navzdory problematické minulosti doporučila jako svoji nástupkyni.

O odchodu Věry Jourové již oficiálně vědí oba muži, kteří ho musí přijmout – předseda vlády a prezident. „Paní Věra Jourová mi zaslala dopis, ve kterém mi oznámila demisi k 3. říjnu. Včera jsem o tom dopisem informoval prezidenta,“ uvedl Bohuslav Sobotka.

To, že Jourová na ministerstvu pro místní rozvoj skončí, je ovšem jasné již dva měsíce. Kdo ji vystřídá, však stále není rozhodnuto. Sobotka proto vyzval předsedu ANO Andreje Babiše, aby nového ministra či ministryni rychle vybral. „Pana Babiše jsem včera rovněž požádal, ať mi co nejdříve za ANO předloží návrh na nového ministra pro místní rozvoj. Ve hře jsou miliardy korun z evropských fondů, které potřebujeme rychle čerpat,“ podotkl premiér.

Jourová za sebe navrhla dosavadní náměstkyni Kláru Dostálovou. Andrej Babiš se s ní již sešel, Dostálová schůzku České televizi potvrdila. Uvedla, že se s šéfem ANO bavila o strategii ministerstva pro místní rozvoj na následující měsíce a roky a o evropských fondech. Na tom, zda bude novou ministryní pro místní rozvoj Dostálová nebo někdo jiný, však má rozhodnout vedení ANO až příští týden.

Klára Dostálová čelí kritice kvůli někdejšímu působení na královéhradeckém krajském úřadu. Dostávala tehdy dva platy, podle opozičních zastupitelů i některých úředníků však v obou případech za stejnou práci. Navíc podle kritiků také přihrávala zakázky v kraji firmě, kde působil jako vysoký manažer její otec. Dostálová to popřela, současně odmítla, že by za dva platy vykonávala pro kraj tutéž práci.

Padesátiletá Věra Jourová se má stát v nové Evropské komisi Jeana-Claudea Junckera eurokomisařkou pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a otázky rovnosti pohlaví. Komisi jako celek musí ještě potvrdit Evropský parlament. Ve funkci ministryně pro místní rozvoj je od letošního ledna.