Odložené policejní případy: Speciální tým dostal za mříže prvního vraha

Zlín – Čtrnáct let stráví ve vězení osmatřicetiletý Martin Bódiš, pozůstalým navíc musí vyplatit bezmála půl milionu korun. Krajský soud ve Zlíně dnes řekl, že o jeho vině není pochyb. V roce 2005 Bódiš brutálně zavraždil a následně okradl otrokovického podnikatele. Vražda zůstala nejprve nevyřešená. Loni na podzim ji znovu otevřel speciální policejní tým Tempus, který má objasňovat staré vraždy. Bódiš je tak prvním pachatelem, kterého se díky Tempusu podařilo dostat za mříže.

Vrah otrokovického podnikatele Pavla Nevařila unikal spravedlnosti devět let. Vloni na podzim se k neobjasněnému případu vrátil speciální policejní tým Tempus a jeho vyšetřování ukázalo na řidiče a osobního strážce Martina Bódiše. „Mikrovlákna z oblečení vraha byla na posteli a na oblečení zavražděného, což znamená, že obžalovaný byl v kontaktu s obětí těsně před útokem,“ zaznělo z úst soudce při odůvodňování verdiktu s tím, že Bódiš neměl na dobu vraždy žádné alibi.

Znalecké posudky psycholožky a psychiatra navíc ukázaly na to, že Bódiš trpí disociální poruchou osobnosti. Znalci označili Bódiše za citově nestabilního, impulzivního a neschopného sebereflexe. „Pachatel musel být ve stavu značné agresivity, rozrušení a navíc to musel být velmi silný muž. Odpovídá to fyzické i psychické struktuře Bódiše,“ dodal soudce.

Martin Bódiš
Zdroj: Josef Omelka/ČTK

Odsuzující verdikt si ale dnes Martin Bódiš nevyslechl. Oficiálně se omluvil pro nemoc, podle neoficiálních informací ČT mu ale byla neúčast doporučena - kvůli obavám z nepřiměřené reakce na výši trestu. Rozhodnutí soudu si tak místo syna přišel vyslechnout jeho otec. „On to neudělal,“ trval si na svém Bódišův otec.

Podobně mluvil po vynesení rozsudku i jeho obhájce. „Verdikt nemůže stát na domněnkách. Vina musí být prokázána bez pochybnosti. In dubio pro reo. V dané chvíli soud nevycházel z této zásady,“ tvrdil obhájce Miroslav Michajlovič. Případ tak ještě není u konce, odvolání chce v následujících dnech zvážit obhajoba i žaloba.

Motiv? Zřejmě osobní spory a peníze

První noc v novém bytě se stala 29letému podnikateli Pavlu Nevařilovi osudnou: 1. října 2005 byl zavražděn. Podle zranění šlo o brutální vraždu, muž dostal tři desítky ran do hrudi, krku a hlavy. Pachatel si z místa odnesl notebook, hodinky a asi 50 000 korun v hotovosti.

Mimořádné vysílání ČT24 z Brna k fungování týmu Tempus (zdroj: ČT24)

O Nevařilově stěhování vědělo jen několik lidí, což zúžilo okruh podezřelých. I tak zůstala vražda původně neobjasněná. Vloni v listopadu případ znovu otevřel policejní tým Tempus, který na stopu pachatele přivedla analýza sesbíraných důkazů i nové svědecké výpovědi. Překvapeného Martina Bódiše policisté zadrželi letos v únoru, když projížděl Otrokovicemi na kole. Motivem k vraždě byly zřejmě osobní spory a peníze.

Nejvetším nepřítelem policistů je čas

Odhalování starých vražd, známé v Česku hlavně z televizních obrazovek a zahraničních krimiseriálů, se v roce 2013 přeneslo i do reality. Tehdejší policejní prezident Martin Červíček zřídil speciální tým s příznačným názvem Tempus - latinsky čas. Jeho cílem je vyšetřovat letité případy uzavřené bez úspěchu. Skupina má jediného stálého člena, a to velitele týmu, který si své kolegy vybírá individuálně ke každému případu. Sídlí v Praze.

Zatím Tempus vyřešil tři případy:

  • Vraždu otrokovického podnikatele, který byl na podzim 2005 surově ubit a ubodán. Policie tehdy po roce vyšetřování případ kvůli nedostatku důkazů odložila. Tým Tempus podezřelého Martina Bódiše dopadl letos v únoru.
  • Týden před promlčecí lhůtou dopadli policisté díky Tempusu čtyři podezřelé, kteří mají podle kriminalistů na svědomí vraždu z roku 1993. Tehdy v pražské Michli někdo zastřelil dvaatřicetiletého Jiřího Vrbu, policisté ho našli v zaparkovaném mercedesu před vlastním domem. Jeden z podezřelých měl vraždu objednat, druhý naplánovat a zbylí dva potom vraždili. Všichni čtyři muži jsou stíháni na svobodě, soud totiž odmítl jejich vzetí do vazby.
  • Zatím posledním úspěchem je dopadení podezřelého z vraždy osmnáctiletého číšníka na zlínském sídlišti Jižní Svahy z roku 2001.
Ředitel úřadu služby kriminální policie Milan Pospíšek o vyšetřování starých vražd (zdroj: ČT24)