Církev vyhrála první restituční spor

Praha - Katolická církev vyhrála vůbec první soudní spor o vydání bývalého církevního majetku. Stát musel řádu premonstrátů vydat tři pozemky na Pelhřimovsku. Státní podnik Lesy ČR, který pozemky donedávna vlastnil, jejich vydání odmítl. Rozhodnutí soudu se ale musel podřídit. Sporů bude přibývat – svých nároků se chce právní cestou domoci například řád německých rytířů či brněnské biskupství.

Události: Církev vyhrála první restituční spor (zdroj: ČT24)

Církev tak získala hráz a přilehlý pozemek pod Černým rybníkem v Bratřicích na Pelhřimovsku. Lesy ČR, které tuto hráz vlastnily, ji přitom původně vydat odmítly. Argumentovaly tím, že je pozemek v územním plánu zapsaný jako veřejná dopravní stavba. To ale soud odmítl.

Pro místní se ale nic nemění. „Přes hráz vede cesta, kterou se bude nadále chodit, nikdo nebude nikomu činit žádné omezení,“ slibuje právník řádu premonstrátů Václav Valeš. „Fyzicky již tyto pozemky byly předány. A Lesy ČR soudní verdikt plně respektují,“ doplnil mluvčí instituce Zbyněk Boublík.

Dalším pozemkem, který si církev vysoudila, je oplocený trávník nedaleko hájovny v Útěchovicích pod Stražištěm. Pozemek slouží jako zahrada přilehlého stavení a řád ho hodlá obyvatelům domu dál pronajímat.

Další soudní spory o bývalý církevní majetek, který stát odmítl vydat, budou v příštích měsících přibývat. Nejvíc majetku bude u soudu požadovat řád německých rytířů. Kromě hradu Bouzov u Olomouce nebo velmistrovského domu v Opavě chtějí němečtí rytíři přes 13 tisíc hektarů lesů a polí v Moravskoslezském a Olomouckém kraji.

Brněnské biskupství chce obraz Madonny z Veveří

Žaloby na majetek za miliardy korun chce řád podat do konce roku. „Podle mých informací je to otázka měsíce, maximálně dvou,“ potvrdil mediální zástupce Německého řádu Mikoláš Černý. Šance německých rytířů je ale malá. Stát trvá na tom, že jim hrad Bouzov i další majetek zabavil podle Benešových dekretů – a ty nemůžou prolomit ani soudy. „My máme dokumenty, které jasně dokládají, že se jedná o konfiskát,“ řekla k tomu ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková.

Obraz Madonny z Veveří
Zdroj: ČT24

Podle informací ČT chystá žalobu i brněnské biskupství. Požaduje vydání cenného obrazu Madonny z Veveří z poloviny 14. století. Ten Národní galerie nechce vrátit, protože podle ní církev neprokázala, že obraz souvisí s kostelem ve Veverské Bítýšce. Soudní spor možná čeká i Pražský hrad. Pražské arcibiskupství uvažuje o tom, že se bude soudit o devět budov v areálu Hradu, které stát loni na podzim odmítl církvi vydat.

Církevní restituce: Církve a náboženské společnosti podle zákona o vypořádání dostanou svůj někdejší majetek v celkové hodnotě 75 miliard korun a finanční odškodnění ve výši 59 miliard korun. Zároveň se bude církvím postupně snižovat příspěvek od státu, v roce 2030 by měly být zcela soběstačné.