Čechám hrozí silné bouřky, Moravě přívalové deště

Praha - Na celém území Čech hrozí dnes odpoledne a večer bouřky, v úterý se přesunou na Moravu a do Slezska. Výstrahu s nízkým stupněm nebezpečí vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) s tím, že přechod studené fronty přinese do Česka ochlazení - a také zamračený víkend.

Meteoroložka: Výstraha je zdviženým prstem pro hasiče (zdroj: ČT24)

Přes střední Evropu postupuje zvolna k jihovýchodu studená fronta, která se bude českým územím vlnit. Meteorologové proto očekávají dnes v Čechách a na Českomoravské vrchovině místy bouřky, které mohou být ojediněle intenzivní se srážkovými úhrny kolem 30 milimetrů. V úterý se pak budou přívalové deště vyskytovat na Moravě a ve Slezsku.

„Bouřek nebude mnoho, ale my je nemůžeme vyloučit, a proto se vydávají tyto výstrahy s nízkým stupněm nebezpečí,“ dodává meteoroložka České televize Marie Odstrčilová. „Výstraha před silnými bouřkami je s nejnižším stupněm nebezpečí, od nás meteorologů je to spíše varovný prst pro hasičský záchranný sbor, že se mohou někde připravit na výjezdy.“

Výstraha platí od dnešního poledne do 23:00 pro kraje Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Pardubický, Královéhradecký, Liberecký, Ústecký, Vysočinu a Prahu. V krajích Jihomoravském, Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském hrozí bouře od úterního poledne do 23:00. Jih a západ Čech bouřky potrápily už včera, v Tachově museli na krátko zavřít supermarket, protože se zde kvůli prudkému dešti zřítily stropní podhledy. Evakuováno bylo na třicet lidí.

Dnešní a zítřejší bouřky na studené frontě přinesou pro nadcházející dny ochlazení; zítra se budou teploty pohybovat mezi 19 až 23 stupni (na jihovýchodě až 25 stupňů), poté padnou k průměrné devatenáctce. „O víkendu se čeká hodně oblačnosti a pršet bude i na většině území,“ doplňuje Odstrčilová. „Počítá se s tím, že déšť bude trvalý a vydatný, což se projeví i na teplotách, protože teploty by pak byly kolem 18 stupňů.“