Historik Uhlíř: Komentáře lze číst i tak, že Hitler byl hodný strýček

Brno – Výpovědí historika pokračovalo projednávání případu trojice mužů z brněnského vydavatelství Guidemedia etc, které knižně vydalo projevy Adolfa Hitlera. Historik Jan Uhlíř uvedl, že komentáře mezi jednotlivými proslovy Hitlerovy myšlenky místy dokonce velebí. Redaktor a překladatel knihy Pavel Kamas, spolupracující redaktor a grafik Lukáš Novák a autor komentáře k projevům Stanislav Beer se podle žalobce vydáním publikace Adolf Hitler: Projevy dopustili podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka a popírání genocidy. Verdikt padne tuto středu.

Brněnské vydavatelství kontroverzní publikaci vydalo před dvěma lety v nákladu 10 tisíc kusů. Spornou část představují především redakční texty, které propojují jednotlivé projevy. Podle historika Jana Uhlíře texty záměry nacistického diktátora vysvětlují a místy dokonce velebí. „Dítě, které dostane knihu do ruky, získá dojem, že Hitler byl hodný strýček,“ myslí si historik.

Uhlíř ale zároveň uvedl, že podobný přístup není u českých vydavatelství nijak ojedinělý – jako příklad uvedl tituly z katalogu Našeho vojska. „Je smutné, že ve 21. století se český čtenář může setkat s nacistickou propagandou takového kalibru,“ uvedl Uhlíř.

Spolumajitel vydavatelství Pecina u soudu před časem připustil, že vydání projevů může být propagací nacionálního socialismu. Podle něj je ale nacismus mrtvá ideologie, poražená v roce 1945 na válečném poli. „Je důležité, aby se každý mohl seznámit s tím, na čem nacistické hnutí spočívalo,“ prohlásil Pecina.

Adolf Hitler: Projevy
Zdroj: ČT24

Obhájce obžalovaných Robert Cholenský navíc u soudu argumentoval tím, že jeho klientům šlo jen o zisk. „Připravili knižní produkt, který měl za cíl komerčně uspět. Jejich cílem nebylo propagovat nějaké hnutí, které by trestní zákoník měl na mysli jako zakázané,“ dodal.

Obhájce proto žádal zproštění viny svých klientů. S tím ale státní zástupce nesouhlasí - i když výši trestu ve své závěrečné řeči nenavrhl. „V tomto případě je rozhodující otázka viny. Připadá mi natolik důležitá, že výše trestu je méně významná,“ řekl Petrásek. Rozsudek padne ve středu.

Nakladatelství zatím vydalo osm knih, všechny se týkají nacionálního socialismu a druhé světové války. Všichni tři obžalovaní už byli podle obžaloby soudně trestáni - jeden za výtržnictví, druhý za krádež a třetí za ublížení na zdraví.

Soudní dohru mělo i vydání Mein Kampf

Před soudem před lety skončil i vydavatel Hitlerovy knihy Mein Kampf. Nejprve dostal Michal Zítko podmíněný trest, nakonec jej ale Nejvyšší soud v březnu 2005 zprostil viny. Jedno z nejradikálnějších děl 20. století zůstává i pro dnešního čtenáře citelným mementem a vyvolává mrazení v zádech.

Hitlerův Mein Kampf
Zdroj: ČT24

Podle obhajoby brněnského vydavatelství je aktuální spor analogií tohoto případu. To ale státní zástupce Jan Petrásek odmítl s tím, že Mein Kampf vyšel bez komentářů jako historický dokument, na rozdíl od Hitlerových projevů.