Lobkovický palác budou mít Němci v pronájmu 50 let

Praha - Setkání ukrajinského a ruského prezidenta v Minsku podle německého ministra zahraničí nejspíš žádný průlom nepřineslo. Frank-Walter Steinmeier to řekl po setkání se svým českým protějškem Lubomírem Zaorálkem v Praze. Mimo aktuálních problémů oba ministři probírali také dlouhodobá témata. Dohodli se například na pronájmu Lobkovického paláce pro účely německé ambasády - na dalších 50 let.

ZÁZNAM: Německo a ČR stvrdily pronájem Lobkovického paláce na 50 let (zdroj: ČT24)

Oba ministři doufají, že ukrajinsko-ruské rozhovory budou pokračovat a přinesou politické řešení, které zajistí mír. „Je těžké analyzovat včerejší setkání pánů Porošenka a Putina. Asi to žádný průlom nebyl. Doufám ale, že toto setkání nebylo koncem, ale naopak začátkem dalšího vývoje. Oba jsme přesvědčeni, že musí pokračovat jednání, aby bylo nakonec dosaženo příměří,“ řekl Steinmeier.

Česko a Německo se také dohodly na dlouhodobém pronájmu Lobkovického paláce. V barokní budově z 18. století sídlí německé velvyslanectví. Západní soused Česka chtěl původně palác koupit. V pronájmu ho podle nové dohody bude mít 50 let.

Lobkovický palác není pro Němce důležitý jen jako sídlo pražské ambasády, ale má pro ně i velký symbolický význam. Na podzim 1989 na jeho zahradě našlo útočiště asi 4 000 uprchlíků z bývalé komunistické NDR. Tehdejší západoněmecký ministr zahraničí Hans-Dietrich Genscher jim pak po jednání s československou vládou z balkonu velvyslanectví oznámil, že mají volnou cestu na Západ. Právě tento exodus nespokojených východních Němců přispěl k tomu, že režim v NDR následně padl.

Lobkovický palác
Zdroj: ČTK

Prodej Lobkovického paláce měl být podle původních záměrů součástí větší transakce mezi oběma zeměmi. Berlín při něm měl získat sídlo své ambasády a Česko by dostala pozemky v centru německé metropole pro novou budovu českého velvyslanectví.

Oba ministři se také vyjádřili k aktuálně schválenému památnému dni obětí vyhánění. Ten má začít v Německu platit na celostátní úrovni od příštího roku a bude připomínat i Němce vysídlené z Československa. Podle Steinmeiera se tím ale Německo nijak nezříká odpovědnosti a viny za rozpoutání druhé světové války.

Podle Steinmeiera Německo tuto připomínku spojuje s usmířením a porozuměním. „Náš pohled na německou vinu a odpovědnost za druhou světovou válku to v žádném případě nemění,“ zdůraznil německý ministr na tiskové konferenci po jednání se Zaorálkem. „Nechápu to jako problém pro česko-německé vztahy,“ poznamenal k tomu český ministr, podle něhož Češi a Němci už dříve našli způsob, jak se bavit o společné minulosti. Zaorálek si proto ani nemyslí, že by Česko mělo na krok Berlína nějak speciálně reagovat.