Rusko a Čína – pro Zemana velké úspěchy české zahraniční politiky

Praha – Přístup státu k protiruským sankcím i „nastoupení realistické a pragmatické politiky“ vůči Číně jsou podle prezidenta Miloše Zemana významné úspěchy české zahraniční politiky. Prezident to řekl v projevu k velvyslancům. Zeman hovořil také o nebezpečí islámského terorismu. Prohlášení islámských představitelů o tom, že se chalífát brzy rozšíří až do Evropy, sice podle Zemana může někdo vnímat jako prohlášení blázna, stejně však prý lidé vnímali Mein Kampf od Adolfa Hitlera.

Projev prezidenta Miloše Zemana k diplomatům (zdroj: ČT24)

Za mimořádný úspěch české zahraniční politiky považuje Miloš Zeman podobu protiruských sankcí. Z nich se podle prezidenta podařilo vyjmout položky, které byly v českém národním zájmu. Zeman současně přivítal, že jsou sankce proti Rusku limitovány k polovině července příštího roku. Současně se ale prezident vymezil vůči ruskému postupu v ukrajinské krizi. NATO by podle něj měla podniknout preventivní akce, které by předešly ruské invazi na Ukrajinu. Jakou povahu by tyto preventivní kroky měly mít, Zeman nepřiblížil.

Prezident se ovšem v projevu nepostavil příliš vlídně ani vůči Ukrajině. Hnutí Euromajdan označil nejenom za demokratické hnutí, vnímá ho ale také jako platformu extremistů. Za řešení chaosu v zemi potom považuje Miloš Zeman volby.

Vztah ČR k Číně: Skončila doba, kdy jsme moralizovali a radili

Výrazně smířlivější byl prezident ve svém projevu k Číně. Za úspěch považuje „nastoupení realistické a pragmatické politiky“. „Skončila naštěstí doba, kdy jsme moralizovali a radili ostatním a přitom jsme si nezametli před vlastním prahem,“ řekl Zeman. Doporučil obdobně postupovat ve vztahu k dalším asijským zemím, „které nevyvážejí ideologii na bodácích“. Zajímavou zakázku pro české firmy vidí prezident například v ázerbájdžánském Baku, kde se bude stavět metro. Česká diplomacie by měla firmám, které se o zakázku ucházejí, pomoci, míní Zeman - více o Zaorálkově návštěvě v Číně.

Lubomír Zaorálek a Wang I
Zdroj: Filip Nerad/ČTK

Islámský stát je nebezpečný i pro Evropu, tvrdí prezident

V projevu k velvyslancům se prezident věnoval i situaci na Blízkém východě – v Islámském státě vyhlášeném v červenci v části Iráku a Sýrie vidí velké nebezpečí pro Evropu. Miloš Zeman by chtěl, aby se do konfliktu zapojila Severoatlantická aliance a aktivními selektivními operacemi likvidovala teroristické základny, ať už jsou na kterémkoli území. Prohlášení islámských představitelů o tom, že se chalífát brzy rozšíří až do Evropy, sice podle Zemana může někdo vnímat jako prohlášení blázna, stejně však prý lidé vnímali Mein Kampf od Adolfa Hitlera. Zdůraznil, že protivník je silný a odhodlaný - více o Islámském státě čtěte zde.

Zeman k velvyslancům promluvil na jejich každoroční pražské poradě. V asi dvacetiminutovém projevu nejprve vyzdvihl úspěchy české zahraniční politiky. Sjednocení postojů českých politických představitelů podle něj vedlo k posílení pozice Česka v Evropské unii. To ale podle něj nemá vést k tomu, že ČR bude kývat na všechno, co EU přikáže. Jako příklad uvedl snahu o povinný podíl obnovitelné energie.