Lidský život je posvátný, říká odpůrce eutanázie Svatopluk Němeček

Praha - „Nejsem zastáncem eutanázie. Myslím si, že je to prolomení nějaké hranice, která v naší civilizaci je. Prostě lidský život je posvátný a takto bychom k němu měli přistupovat. Koneckonců je to i v programovém prohlášení vlády.“ V pořadu ČT Otázky Václava Moravce to prohlásil sociálnědemokratický ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Reagoval tak na kauzu podezřelého úmrtí pacientky v nemocnici v Rumburku, kvůli němuž zde jednu ze zdravotních sester obvinili z vraždy. Němeček také hodlá zřídit speciální komisi, která by podezřelá úmrtí pacientů posuzovala.

Podle Němečka má české zdravotnictví spíše velký dluh v paliativní péči, tedy péči poskytované pacientovi s nevyléčitelnou chorobou v pokročilém stadiu. Více by se podle něj měly podporovat hospice a podobná zařízení. Tam podle Němečka pacienti nevolají po eutanazii. „Myslím si, že bychom měli jít spíš tímto směrem. Podporovat opravdu tu medicínu, která umí tlumit potíže a bolesti. Myslím si, že eutanazie je krok špatným směrem,“ dodal ministr.

OVM: (Ne)mocné zdravotnictví (2. část) (zdroj: ČT24)

Exministr zdravotnictví za TOP 09 Leoš Heger se svým nástupcem v resortu tím podle svých slov jednoznačně souhlasí. Nicméně je přesvědčen, že rumburský případ byl úplně něčím jiným než eutanazií. „Byl to prostě v našem právním prostředí kriminální čin. Eutanazie, tam kde je povolena, probíhá úplně jinak,“ zdůraznil. Oba politici se nicméně shodli na tom, že v medicíně není detailní kontrola každého zdravotníka možná. Lidé pracující ve zdravotnictví musí mít určité kompetence a důvěru, a proto si každý rozumný stát snaží pěstovat zdravotníky jako určitou elitu,„ konstatoval Heger. “Nikdy nezajistíte stoprocentně, že nějaký vyšinutý jedinec cíleně se nebude snažit někoho poškodit nebo zabít," dodal Němeček s tím, že zatím informace o kauze pocházejí jen z médií a příběh může být nakonec jiný, než jak se v nich prezentuje.

Leoš Heger a Svatopluk Němeček v OVM
Zdroj: ČT24

Sedmdesátiletá onkologická pacientka v Lužické nemocnici v Rumburku zemřela v noci z 5. na 6. června. Vyšetřování prokázalo, že ji zabila velká dávka draslíku, která způsobila srdeční arytmii a smrt. Lék jí podle policie podala zdravotní sestra. Padesátiletá žena je ve vazbě a hrozí jí až 18 let vězení. Z nemocnice, kde pracovala, byla propuštěna; vedení nemocnice následně zpřísnilo vnitřní předpisy. Podle vedení nemocnice sloužící lékař v případu zemřelé pacientky nic nezanedbal. Vytýká se mu pouze to, že o události včas neinformoval. Ani on už v nemocnici nepracuje, nedávno podal výpověď - prý kvůli tomu, že mu ředitel bezdůvodně snížil odměny.

Podezřelá úmrtí pacientů má posuzovat zvláštní komise

Ministr Němeček hodlá zřídit speciální komisi, která by posuzovala podezřelá úmrtí pacientů. I událost z Rumburku podle něj dokazuje, že úřad nemá při řešení tragických případů dost pravomocí. V rumburské nemocnici je teď pod zvýšeným dozorem každý údaj o změně zdravotního stavu, každý zápis o léčbě i samotné podání pilulky či infuze. Větší možnost kontroly chce i samo ministerstvo, a to i v nemocnicích, které samo přímo neřídí. „Postrádám to, že ministerstvo již nemá v zákoně kompetenci zřizovat takzvanou ústřední znaleckou komisi,“ říká ministr. Proti není ani jeho předchůdce v úřadu. Připomíná situace, kdy by se věci měly prošetřovat centrálně třeba úmrtí matky po porodu.

Podle ministra Němečka je záměrné usmrcení pacienta v nemocnicích ojedinělý extrém. V praxi se to ale mnohdy těžko dokazuje.

Podezřelá úmrtí má posuzovat zvláštní komise (zdroj: ČT24)

O rumburské nemocnici se loni psalo kvůli pochybení ve zdravotnické dokumentaci. Úřad pro ochranu osobních údajů uložil zařízení pokutu 120 000 korun za to, že dokumenty nedostatečně zabezpečilo a nepořizovalo elektronické záznamy. Také o řediteli nemocnice a místostarostovi Rumburku Švábovi média v posledních měsících informovala, a to kvůli obvinění z útisku, vydírání a podněcování k trestnému činu.

Eutanazii zakazuje mezinárodní Úmluva o lidských právech a biomedicíně. Jen tři státy - Nizozemsko, Belgie a Lucembursko - možnost eutanazie legalizovaly. V některých dalších státech, například v Kanadě či ve Švýcarsku, platí takzvaná asistovaná sebevražda, tedy sebevražda vykonaná s pomocí jiné osoby. V ČR se eutanazie trestá jako vražda, asistovaná sebevražda je trestná pro asistujícího jako účast na sebevraždě.