„Mysleme teď na Ukrajinu,“ vyzvali někteří politici k 21. srpnu

Praha - Česká republika se dnes vrací k srpnovým událostem roku 1968, kdy do tehdejšího Československa vpadla vojska Varšavské smlouvy. Výročí okupace připomnělo i setkání u budovy Českého rozhlasu v Praze. Řečníci zmiňovali v té souvislosti současný konflikt na Ukrajině.

Pietní sromáždění k výročí invaze z 21. srpna 1968 (zdroj: ČT24)

Přímo u budovy rozhlasu zemřelo před 46 lety několik lidí, kteří se pokoušeli zabránit jeho obsazení. „Právě rozhlas byl mezi prvními cíli okupantů, protože na jeho vlnách se šířily nezkreslené a pravdivé informace o invazi vojsk a výzvy k tichému odporu proti tomu svévolnému aktu,“ připomněl předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

Vojska pěti zemí Varšavské smlouvy překročila státní hranice Československa v noci z 20. na 21. srpna 1968. Násilně tak ukončila pokus o reformu tehdejšího socialismu. Invaze si do konce roku 1968 vyžádala 108 mrtvých, asi 500 těžce a další stovky lehce zraněných lidí.

Srpnové události si před rozhlas přišli připomenout pamětníci, mezi kterými byla například olympionička Věra Čáslavská, ale i zástupci prezidenta, ministerstev a pražského magistrátu.

46. výročí srpna 1968 před Českým rozhlasem: olympionička Věra Čáslavská (uprostřed) a primátor Prahy Tomáš Hudeček (vpravo)
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Politici při příležitosti výročí okupace Československa tehdejší události přirovnali ke konfliktu na Ukrajině. „Ruské tanky v tuto chvíli opět porušují suverenitu jedné země,“ poznamenal ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) dodal, že se Rusko, stejně jako SSSR v roce 1968, opět pokouší udržet si co největší vliv i za cenu ozbrojeného konfliktu.

„Přál bych si, aby nám výročí srpnové okupace, jednoho z největších symbolů složité cesty našich dějin, stále připomínalo, že svoboda a demokracie jsou předem nezajištěným pohybem ke stále humánnějšímu uspořádání společnosti, nikoliv jednou provždy dosaženým stavem,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Události na Ukrajině přirovnali k okupaci Československa i politici pravicové opozice při pietních aktech na Slovensku, kde si srpen 1968 připomněli třeba v Bratislavě.

46. výročí srpna 1968 před Českým rozhlasem
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Hladovka i koncert

Pietní setkání k tragickému výročí se dnes koná také například v Liberci a v Brně. U Národního muzea v Praze se v místech, kde je umístěn pomník Janu Palachovi, setkali lidé z hnutí Bez komunistů.cz, kteří pořádají řetězovou protikomunistickou hladovku. Do té se dnes v Los Angeles zapojil herec Jan Tříska. Ve spodní části pražského Václavského náměstí si okupaci připomene koncert několika skupin včetně legendárních The Plastic People of the Universe a Vladimíra Merty.