Unikátní projekt: Nebe křižuje české letadlo na elektropohon

Praha - Letoun na elektrický pohon je experimentem českých letců. Tým odborníků na něm pracuje už čtvrtý rok. Teď chtějí se strojem obletět zemi a otestovat jeho využití v praxi. Ve spolupráci s Českou televizí vzniká o letu i dokument.

Unikátní projekt českých letců: Letoun na elektrický pohon (zdroj: ČT24)

Letadlo Phönix elektra dobíjejí místo paliva pouze baterie, a motor tak zabírá jen minimum prostoru. „Na tom prototypu se měnilo prakticky všechno. Dokonce jsme měnili i baterie, ty původní byly těžké, ty nové jsou sice lehké, ale s omezenou kapacitou,“ podotkl spolukonstruktér letadla Martin Štěpánek.

Elektroletadlo dolétne na jedno nabití přibližně 40 kilometrů, proto musí cestu čtyřikrát za den přerušit. Letoun je ale stále ve fázi zdokonalování. „Komplikace jsme měli. Musel se sladit motor, regulátor, baterie, protože ono to není tak jednoduché,“ vysvětlil režisér dokumentu a spoluautor projektu Jan Kiss.

Martin Štěpánek, spolukonstruktér letadla

„Vážně si připadáme jako průkopníci. Když jdeme po vesnici a sháníme zásuvku, abychom dobili letadlo a vidíte ty reakce lidí, takhle jsem si představoval po první světové válce, když pilot přistál na poli a šel do vsi shánět palivo.“

Projekt vývojářů podporuje i Letecká amatérská asociace. I díky tomuto experimentu získává podklady pro rozvoj dalších podobných strojů. Obdobné letadlo na běžné palivo má provoz dražší o 300 korun za hodinu. „Přední světové velmoci soustřeďují pozornost na nové druhy pohonu, taky naši výrobci a vývojáři se pustili do této oblasti. A právě toto letadlo patří ke světové elitě,“ uvedl prezident Letecké amatérské asociace Jan Brskovský. Experimentální let potrvá ještě 6 dnů. Zamíří na moravská letiště a vrátí se zpět do Prahy.