Zeman bude možná vetovat služební zákon, nelíbí se mu političtí náměstci

Praha - Prezident Zeman bude pravděpodobně vetovat služební zákon, pokud projde podle dohody koalice a opozice. Nelíbí se mu funkce politických náměstků. Dnešní informaci serveru Parlametnílisty.cz potvrdil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Normu teď přepracovává skupina expertů; sněmovna se k ní má vrátit na konci srpna.

Miloš Zeman bude pravděpodobně vetovat služební zákon (zdroj: ČT24)

Zeman dnes na dotaz čtenářky na serveru Parlamentnílisty.cz, zda bude vetovat služební zákon, odpověděl, že „záleží na tom, zda parlament přijme zákon v dosavadní podobě, kdy třicet tzv. politických náměstků nebude nic dělat a přitom bude pobírat stotisícové platy. “Pokud by k tomu došlo, tak pokládám veto za velmi pravděpodobné. Věřím ve zdravý rozum a v to, že politické strany se nebudou snažit své jinak odborně neschopné trafikanty umístit do těchto pozic," prohlásil.

Dohodu kvůli prezidentovi bourat nebudeme, prohlásil již dříve Sobotka

V Interview ČT24 tento týden Zeman uvedl, že bude proto vládě navrhovat změnu (více čtěte zde). Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) však v reakci na to odmítl dohodu s opozicí zrušit. „Pan prezident má právo na svůj názor, ale dohodu s opozicí, která nám zajišťuje pro zákon kolem 150 hlasů, kvůli tomu bourat nebudeme,“ podotkl.

Na změně návrhu služebního zákona se domluvila koalice s částí opozice minulý týden. Vládní strany ustoupily opozičním ODS a TOP 09 a vyhověly jejich požadavku nezavádět generální ředitelství státní služby. Většina kompetencí má připadnout ministerstvu vnitra, kde vznikne funkce náměstka pro státní službu. K dohodě mají připomínky komunisté a Úsvit.

Přesnou podobu zákona nyní připravují legislativci, hotov má být do 25. srpna. Zeman o dohodě prohlásil, že ji za úspěch nepovažuje. Vadí mu také zrušení generálního ředitelství, s touto změnou je ale ochoten se smířit. Podle dřívějšího vyjádření premiéra se dohoda na služebním zákonu kvůli kritickému názoru prezidenta rušit nebude, protože další vyjednávání by odložilo přijetí zákona a zpozdilo čerpání peněz z evropských fondů.