Církev hledá zázemí v další budově Pražského hradu. Zeman odmítá

Praha – Katolická církev by v areálu Pražského hradu získala ještě třetí budovu – spolu s Novým probošstvím a Jiřským klášterem se podle prezidenta Miloše Zemana uchází také o Mladotův dům ve Vikářské ulici. Zeman ale na nedávném jednání kardinálu Dukovi řekl, že je ochotný církvi vydat jen první dva jmenované domy. Zmíněné budovy ale nejsou vůbec v dobrém stavu.

„Vyžadují miliardové investice na opravy, na které stát prostě nemá. Církev by se měla veřejně zavázat, že tyto opravy uskuteční,“ říká prezident. Budova Nového proboštství z 19. století pustne kvůli probíhajícím soudním sporům už dvacet let. Objekt, kde byly dříve dílny pražského podniku, má problém s vlhkostí, chybí mu izolace a inženýrské sítě jsou zastaralé. Jiřský klášter je sice v lepším stavu, ale problém s inženýrskými sítěmi má rovněž. K případnému využívání potřebuje kompletní rekonstrukci za stovky milionů. Pražské arcibiskupství počítá s pomocí od státu.

Katolická církev stojí ještě o Mladotův dům, který má již v současnosti pronajatý na 99 let. Vedle výstavního prostoru, který nabízí, slouží i jako zázemí pro katedrálu svatého Víta. „Je to vlastně nejlepší místo, které v podstatě nepotřebuje žádné velké stavební zásahy,“ charakterizuje ho tajemník pražského arcibiskupa Milan Badal.

A právě kvůli dobré kondici Mladotova domu ho prezident Zeman církvi vydat odmítá. „Já si nemyslím, že tato třetí budova by měla církvi patřit, v tom se asi s panem kardinálem lišíme,“ řekl České televizi. S kardinálem Dominikem Dukou by ohledně budov na Pražském hradě měl jednat znovu v září.

Církev má zájem také o Mladotův dům (zdroj: ČT24)

I kdyby se stal zázrak a zástupci obou stran se nakonec dohodli, poslední slovo by měla vláda. Premiér Bohuslav Sobotka už se v minulosti nechal slyšet, že domy v areálu Pražského hradu by se církvi dávat neměly, protože Hrad „je symbolem české státnosti“. A k jeho postoji se přidal i ministr financí Andrej Babiš (ANO).