Čeští důstojníci dostali medaili za boj proti africkým pirátům

Praha – Česká armáda ocenila trojici svých vojáků, kteří se zúčastnili protipirátské mise u východních břehů Afriky. V rámci unijní operace zde pomáhali při zpracování leteckých dat, sledování lodí a v ekonomické sféře. Dnes převzali medaili ministra obrany Za službu v zahraničí.

Trojice českých vojáků působila v evropské protipirátské operaci Atalanta půl roku. Úkolem mezinárodních jednotek je chránit plavidla v Adenském zálivu a u somálských břehů a jedná se o vůbec první námořní operaci v historii Evropské unie. Zapojení Čechů je o to pikantnější, že republika nemá s námořnictvím vlastní zkušenost.

Jednotce tří Čechů velel Martin Tesař, v rámci mise vyhodnocoval údaje, které spojenci získali během leteckého průzkumu. Dita Machovcová měla na starosti dohled nad pohybem lodí, které se v oblasti pohybují, a Jiří Křemen spojencům pomáhal v ekonomické oblasti. „Prokázali jste kvality a udělali renomé armádě České republiky,“ poděkoval jim dnes Petr Mikulenka z generálního štábu.

Jiří Křemen: „Toto ocenění je po šesti měsících završením naší operace, je to potvrzení toho, že jsme plnili úkoly v souladu s požadavky na nás kladenými.“

Tesař: Piráti změnili rajón

Podle oceněného Tesaře je aktivita pirátů u Somálska v posledních měsících poměrně nízká a každým rokem klesá. Příčinu vidí v úspěchu operací jako je Atalanta, ale i ve výrazně lepším zabezpečení, které lodní společnosti využívají – Obchodní plavidla jsou například obehnána ostnatým drátem, posádky také na útočníky stříkají horkou vodu. Na palubě jsou přítomny ozbrojené ochranky.

Někdejší piráti se tak podle Tesaře přeorientovali na jinou kriminalitu, pašují třeba zbraně nebo drogy. Pirátství se také více přesunulo k břehům Jemenu nebo Indie, která ale již spustila vlastní protipirátskou operaci.

Armáda rozdala medaile za boj proti pirátům (zdroj: ČT24)