Miliony z ČEZ šly do kasy firmy spojované s Rittigem

Praha – Z polostátního gigantu ČEZ odtekly miliony korun do firmy dříve spojené s lobbistou Ivo Rittigem. Zjistili to Reportéři ČT. Šlo o zakázku na sledování firemních aut v hodnotě přes dvacet milionů korun ročně. Tu získala firma Radium Services, ve skutečnosti ji ale zajišťovala jiná firma, Radium – a tu v minulosti ovládal Rittig.

„Je to šikovný přenákup služeb. Kdyby si to odběratel (ČEZ) pořídil rovnou od primárního dodavatele, tak to má o půlku levnější,“ vysvětluje auditor Lubomír Harna. Firma Radium Services má totiž jen pár zaměstnanců a nulové vybavení. „Řekl bych, že ta firma vlastně sama téměř nic nedělá. Má sice tři pracovníky, ale dva z toho jsou jednatelé a mzdy jsou na minimální úrovni. I z hlediska ostatních položek to vypadá, že firma pouze přijme službu a přefakturuje ji dál,“ vysvětluje s odkazem na obchodní rejstřík auditor.

  • Obsahem zakázky je vše, co je spojeno s monitoringem vozidel (těch má ČEZ skoro tři tisíce) – tedy pronájem GPS, servis GPS, provozování příslušných systémů… Díky tomu se může řídit práce jednotlivých čet v terénu – a efekt se projeví hlavně v případě výpadků, kdy se na místo pošle vozidlo, které je poruše nejblíž.

Reportérům ČT se navíc podařilo získat seznam faktur, které společnost Radium Services v roce 2010 vystavila. Z toho vyplývá, že zakázka pro ČEZ byla v podstatě její jediná aktivita.

Polovinu firmy Radium vlastní Radium Services, druhou polovinu kyperská firma Certonia ovládaná Rittigem. „Důkaz představují oficiální výpisy z kyperského obchodního rejstříku. Jako vlastníka této společnosti v létě 2007 uvádí Ivo Rittiga,“ uvedl Jiří Fiala z Transparency International. Jednatel společnosti Radium Services Jiří Kudrna ale tvrdí, že Rittig ve firmě angažovaný nijak nebyl.

image_586260
Zdroj: ČT24

ČEZ: Nejsme vyšetřovací služba

Elektrárenský gigant odmítá, že by nějak pochybil. „Sledujeme, zda ty firmy podnikají a odevzdávají daně. Nejsme bezpečnostní a vyšetřovací služba, abychom šetřili veškeré podílníky, co kde kdo je,“ uvedl mluvčí firmy Ladislav Kříž.

Zakázku sice firma získala až o dva roky později, kdy už Rittig ve vlastnické struktuře nebyl, podle Transparency International ale přetrvávající vazby dokládají mnohamilionové půjčky i napojení na Rittigovy právníky z MSB Legal. Ti se k zakázce od ČEZu vyjádřit nechtěli.

O Rittigovi se v souvislosti s ČEZem mluvilo už v minulosti - kvůli nákupu solárních elektráren od neprůhledné firmy Amun.Re, o který se zajímá i policie. Rittig jakékoli spojení s Amun.Re vždy odmítal.