Zmocněnec pro dostavbu Temelína skončil, s dalším vláda nepočítá

Praha - Vládnímu zmocněnci pro dostavbu Jaderné elektrárny Temelín Václavu Bartuškovi vypršel mandát, ve své funkci tedy končí. Hlavním úkolem této funkce bylo zprostředkovávat informace mezi vládou a účastníky tendru pro dostavbu elektrárny. Staral se rovněž o dodržování bezpečnostních požadavků státu. Vláda v současnosti s pokračováním pozice nepočítá.

Tato funkce byla zřízena v červnu 2010 se čtyřletým funkčním obdobím. I když skončil Bartuška jako zmocněnec pro dostavbu temelínské elektrárny, zůstává zvláštním velvyslancem České republiky pro energetickou bezpečnost. Otaázka Bartuškova náhradníka není v současnosti na místě, kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) totiž s touto pozicí do budoucna neoperuje.

Na začátku dubna vláda oznámila, že nemůže garantovat výkupní ceny elektřiny, a ČEZ poté tendr na dostavbu dvou bloků Temelína zrušil. Od té doby se čeká, zda a kdy bude vypsán tendr nový. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) v minulosti nevyloučil, že místo dvou bloků se v Temelíně postaví pouze jeden. Druhý by mohl vzniknout v dukovanské jaderné elektrárně.

O budoucím jaderném vývoji více napoví energetická koncepce, kterou v současné době připravuje ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s ministerstvem financí. Má být vypracována do konce letošního roku.