Sobotka bilancuje: Věci se nemění tak rychle, jak bych si přál

Praha – Po šesti měsících od jmenování vlády si její premiér myslí, že kabinet svoji práci zvládá. Připouští ale, že ne vše se daří tak rychle, jak by si představoval. Za největší problém považuje boj s časem a zdlouhavé schvalování zákonů. Kritický je taky k poslancům - ať už z vlastních řad, nebo z koaličních. Volá zejména po lepší spolupráci poslaneckých klubů, aby se neopakovala situace při hlasování o spotřební dani na benzín a naftu.

„Věci se mění k lepšímu, ale ne tak rychle, jak bych si přál,“ konstatoval Sobotka s tím, že změny brzdí především pomalá legislativa. „Pokud chcete změnit zákon, tak na to potřebujete několik měsíců, některé věci zdržuje opozice, některé si dokonce zdržujeme sami,“ dodal premiér. Podle něj v koalici panuje dohoda, situace je ale problematičtější v poslaneckých klubech. Návrhy, které poslanci předkládají, nejsou podle Sobotky mnohdy dostatečně dopředu prodiskutovány.

Na svých bilančních cestách po jednotlivých ministerstvech Sobotka vesměs pěje samou chválu na práci svých lidí. I tady ale připouští, že ne vše se daří tak, jak by si představoval. „To, s čím bojujeme nejvíce, je faktor času. Našim nepřítelem není opozice, ale to, že máme omezené volební období. Věcí, které je potřeba napravit a zlepšit, je obrovské množství,“ podotkl. Jeho cílem je proto zorientovat se v prioritách a tlačit tam, kde je to opravdu důležité. Přesto věří, že vláda splní veškeré cíle, které si dala, a že stěžejní zákony budou platit už od příštího roku.

Jaké sliby se vládě podařilo splnit?

  • vyšší důchody
  • nižší DPH na léky, knihy a kojeneckou výživu
  • rušení zdravotnických poplatků

Více o bilanci půlročního působení Bohuslava Sobotky ve Strakově akademii si přečtěte zde.

Původní sestava vlády Bohuslava Sobotky jmenovaná 29. ledna 2014
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Opozice to ale vidí jinak. Vládní strany podle ní tolik nevyužívají sílu, kterou mají, například ve školství. „Pan ministr Chládek je muž nápadů, které rád mediálně sděluje, ale zatím těch výsledků moc není,“ domnívá se předseda ODS Petr Fiala. A kritika z řad opozice míří i na to, že koalice neumí využít své síly ve sněmovně. „Je to přece jenom navenek sociálnější přístup oproti minulým vládám. Ale co se týče vztahů uvnitř, tak se nic moc nezměnilo,“ reagoval předseda poslaneckého klubu Pavel Kováčik.

Vláda už má za sebou 28 schůzí a přijala zhruba šest stovek usnesení. Během prvních měsíců stihla i obměnit řadu náměstků a vysokých úředníků. Střídalo se třeba v čele policie, ve firmách Český aeroholding, Čepro nebo v dozorčí radě ČEZu. O možných výměnách se ale mluvilo i na ministerských postech. Kritice čelila například ministryně spravedlnosti Helena Válková kvůli sporům se svými náměstky. Odcházet ale nakonec bude ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová, která míří na post eurokomisařky. Hnutí ANO za ni hledá náhradu.

Podle premiéra se musí zlepšit komunikace hlavně v poslaneckém klubu. Už několikrát se stalo, že se navzájem poslanci překvapili. Naposledy před týdnem, když odhlasovali snížení spotřební daně na benzín a naftu a pak tvrdili, že o tom nevěděli. „Účastním se každého jednání poslaneckého klubu a je potřeba, aby ty věci byly dobře dopředu připraveny před každou schůzí Poslanecké sněmovny, a to je také povinnost celého vedení poslaneckého klubu, aby bylo zřejmé, o jakých návrzích se hlasuje,“ poznamenal Sobotka.

Bohuslav Sobotka, Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Sobotka také pochválil spolupráci s hnutím ANO, které je nováčkem na politické scéně. „Snaží se a myslím, že se jim velmi rychle povedlo zorientovat se v problematice, ve vedení rezortu. Nebyla to pro nikoho z nich jednoduchá situace vstoupit do politiky a zároveň začít na té nejvyšší úrovni. Chod vlády to nijak negativně nepoznamenává, nicméně se musí řadu věcí ještě učit,“ domnívá se Sobotka.

Bohuslav Sobotka:

„Je potřeba, abychom se připravili dobře na čerpání peněz z Evropské unie, nesmíme získat žádné zpoždění, protože to by se potom krutě nevyplatilo (…) A proto potřebujeme schválit zákon o státní službě, aby začal platit od prvního ledna. A tady se budeme muset vyrovnat se silným odporem opozice.“

Ne vždy byla ale vláda zajedno. Kromě různých názorů na podobu služebního zákona se dlouho dohadovala i na jméně českého zástupce v Evropské komisi. Nakonec se to podařilo, u slibovaných změn církevních restitucí ale zatím sociální demokrati podporu u partnerů hledají marně. A podobné to zřejmě bude i třeba se zaváděním korporátních daní pro některé firmy.