Pohlednice z války po sto letech: Někdy brutální, vždy ale vítězné

Praha - Neodlučitelnou součástí armády byla polní pošta a dostat psanou zprávu byla pro vojáky i jejich příbuzné doma velká událost. „Pohlednice tenkrát byly fenomén,“ potvrdil publicista Zdeněk Roučka.

„Pošta byla za války obrovská mašinerie,“ uvedl Roučka s tím, že Rakousku-Uhersku záleželo na tom, aby vojáci věděli, co se děje doma. Vojáci posílali dopisy, korespondenční lístky i pohlednice. „Korespondenční lístek polní pošty není na první pohled tak zajímavý,“ řekl Roučka s tím, že ale růžové lístky dostávali vojáci zdarma a Evropou se jich pohybovalo obrovské množství.

Na pohlednicích pak byly motivy různé, od podobizny Františka Ferdinanda d´Este a jeho zámku na Konopišti, až po záběry atentátu na následníka trůnu. Hlavně před válkou a na jejím počátku vojáci posílali i veselé pohlednice ironizující život v armádě.

Roučka: Pošta byla za války obrovská mašinerie (zdroj: ČT24)

Potom ale i na pohlednice dorazila válečná propaganda. „Šlo o to povzbudit národ a pohlednice měly obrovskou sílu,“ dodal Roučka s tím, že zobrazováni byli například úspěšní generálové. Nechyběly ani pohlednice s tematikou na rozloučenou. „Byly spíše optimistické, očekávalo se, že budou za pár týdnů doma,“ upozornil Roučka.

Rakouská armáda pro své vojáky ale vyráběla také pohledy s obrázky z války. „Rakouskouherský válečný štáb tomu dával obrovskou důležitost a zaměstnával asi 500 malířů, fotografů a novinářů,“ řekl Roučka s tím, že pohledy zobrazovaly i těžké boje, nikdy ale porážky Rakouska-Uherska. „Vždy, přestože ty pohlednice byly velice brutální, měly zobrazovat vítěznou euforii,“ upřesnil.

Na dalších pohlednicích byly moderní zbraně, které dostali vojáci do výzbroje. „Docházelo k takovému chlubení, co všechno máme a s těmito zbraněmi válku vyhrajeme,“ myslí si Roučka. Nechyběly ani pohlednice vánoční a velikonoční a pohledy s náboženskými motivy, často i s modlitbou za vojáky.