Bursík se vrací, do Senátu bude kandidovat za TOP 09

Praha – Bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík se objeví na kandidátní listině TOP 09 pro podzimní volby do Senátu v Praze 1. Oznámil, že výkonný výbor strany ho v klání o senátorské místo podporuje. V současnosti zastupuje v Senátu tento volební obvod ředitel pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz (za ODS).

„TOP 09 rozhodla o tom, že moji kandidaturu podpoří a bude mne kandidovat do Senátu – bez ohledu na to, že jsem členem Liberálně ekologické strany,“ napsal v tiskové zprávě Bursík, který dříve vedl Stranu zelených.

Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová považuje Bursíka za demokrata a proevropského politika. Navíc prý TOP 09 ze sněmovních stran přistupuje nejodpovědněji k otázce životního prostředí.

Martin Bursík na svém profilu: „V současné době není v horní komoře parlamentu nikdo, kdo by se přednostně věnoval otázkám ekologie a ochrany životního prostředí…“

Bursík se domnívá, že s TOP 09 má společných mnoho témat. Jmenoval třeba důraz na lidská práva, kritiku nynější vlády za změnu politiky vůči Číně a Tibetu, principiální postoj k Rusku, odmítání relativizace zla a zločinů komunismu i odmítání „oligarchy“ Andreje Babiše. „Těší mne, že jsme s Karlem Schwarzenbergem opět na jedné lodi,“ napsal Bursík. Nynější předseda TOP 09 byl v minulosti ministrem zahraničí za Zelené. 

  • Po rozpadu OF v dubnu 1991 zůstal Bursík ve středolevě-liberálním Občanském hnutí, ze kterého se roku 1993 stala strana Svobodní demokraté; Bursík byl jejím místopředsedou. Po sloučení s Liberální stranou národně sociální v roce 1996 ze strany vystoupil.
  • V komunálních volbách roku 1998 kandidoval do pražského zastupitelstva jako volební lídr Unie pro Prahu (Čtyřkoalice) navržený KDU-ČSL s cílem stát se primátorem. V roce 1999 vstoupil na výzvu předsedy KDU-ČSL Josefa Luxe do strany. Vystoupil z ní počátkem roku 2003 s tím, že v ní neměl dobrý prostor pro uplatňování „zelených“ myšlenek.
  • Koncem června 2004 vstoupil do Strany zelených na Praze 5, později byl zvolen předsedou. V srpnu 2013, kdy už byl předsedou SZ Ondřej Liška, vystoupil Martin Bursík ze strany. Podle jeho slov byl důvodem nesouhlas s údajným posunem strany doleva.
  • Krátce po vystoupení ze Strany zelených založil Liberálně ekologickou stranu (LES). Stranu vede společně s brněnským aktivistou Matějem Hollanem. Na únorovém sjezdu se stal předsedou LES.

Už dřív TOP 09 vybrala kandidáty do 17 z 27 senátních obvodů, v nichž se na podzim volby uskuteční. Ve třech dalších podpoří nominanty ODS. V doplňovacích senátních volbách v Praze 10 bude v září za TOP 09 kandidovat instruktorka cvičení pilates Renata Sabongui. Místo senátora uvolnil Jaromír Štětina, který se stal za TOP 09 a Starosty europoslancem.