Švábův gang je vinen, padlo dvakrát doživotí

Praha - Pražský městský soud uznal sedmičlenný Švábův gang vinným z únosů podnikatelů do ciziny a dvou vražd. Mozek celé skupiny Michael Šváb si vyslechl doživotní trest. Výjimečný trest si má odsedět také jeho pravá ruka Libor Skopalík. Za přímého vykonavatele obou vražd soud označil Petra Klementa, dostal 30 let. Spolupracujícímu obviněnému Danielu Dimitrovi uložil soud 20 let vězení, zbylým třem členům skupiny pak od devíti do deseti let. Verdikt není pravomocný, někteří odsouzení a státní zástupce se odvolali.

Advokáti Švába, Klementa a bratrů Skopalíků podali na místě odvolání, Dimitrov se vzdal práva na odvolání, zbylí odsouzení se nevyjádřili. Žalobce se v některých případech odvolal ohledně viny a trestu, v jiných si nechal lhůtu na rozmyšlenou. Soudce Tomáš Durdík uvedl, že případ patří k nejzávažnějším, které ve své praxi dosud řešil. 

Odsouzení mají také každému z pěti pozůstalých po obětech vražd zaplatit 240 tisíc korun odškodného. Podnikateli, který se v roce 2011 vykoupil z únosu do Španělska a díky tomu přežil, pak mají uhradit 1,9 milionu dolarů (přes 38,5 milionu korun).

„Skupina měla jasně danou strukturu, byť Šváb svou roli zlehčuje,“ uvedl předseda senátu Tomáš Durdík. Připojil, že recidivista Šváb dal gang dohromady ihned po svém propuštění z vězení v prosinci 2010. Vraždy podnikatelů prý naplánoval dopředu, což podle soudu dokazuje komunikace mezi členy gangu. Soudce dodal, že výpovědi obžalovaných jsou často plné rozporů a postrádají logiku.

Hlava gangu lákala podnikatele do ciziny v letech 2011 a 2012. Policie zatýkala první aktéry kauzy v březnu 2013 při vyšetřování vraždy podnikatele v Itálii. Soud případ projednával od poloviny června. Šváb vylákání několika movitých Čechů do ciziny přiznal, odmítá ale jakoukoli vinu za vraždy.

Rozsudek nad Švábovým gangem probíhal za přísných opatření
Zdroj: ČT24/ČTK

Obžaloba opírá svá tvrzení o nahrávky a sms zprávy. Jeden ze sedmi obžalovaných se také přiznal - někdejší policista Daniel Dimitrov. Obžaloba pro něj navrhuje pozici spolupracujícího obviněného, což mu namísto doživotního trestu vyneslo nakonec „jen“ 20 let vězení. Vraždy v Itálii a Dubaji má podle něj na svědomí další obžalovaný Petr Klement, který naopak tvrdí, že vraždil Dimitrov.

Přehled případů, kdy byl v ČR po roce 1990 udělen trest doživotí více pachatelům souzeným v téže kauze (řazeno chronologicky)

  • Ondrej Gažik, František Gaži, František Daniš - Za tři vraždy důchodců v Havířově-Horní Suché, omezování osobní svobody a další trestné činy jim Krajský soud v Ostravě 18. prosince 1991 vyměřil doživotní tresty. Podle tisku vrchní soud později Danišovi a Gažimu tresty zmírnil na 25 let vězení; jediným doživotně odsouzeným tak zůstal Ondrej Gažik.
  • Josef Kott, Michal Kutílek - Na konci října 1991 byl za vraždu čtyř lidí a jeden pokus vraždy odsouzen tehdy čtyřiatřicetiletý Kott. Jeho o šest let staršího komplice Kutílka odsoudil k témuž trestu 6. října 1995 Vrchní soud v Praze. Kott s Kutílkem na jaře 1990 nejprve zastřelili nočního hlídače v Nýřanech a vzápětí poté ubodali dvě stopařky. Následně Kott zastřelil taxikáře v Praze a při cestě do Plzně přepadl s Kutílkem britského řidiče kamionu. Ten útok přežil a oba zločince identifikoval. Podle tisku se Kutílek později přiznal ještě k další vraždě. Jeho pátou obětí byl mladík z Plzně.
  • Ludvík Černý, Vladimír Kuna - V půlce dubna 1997 je Krajský soud v Praze poslal na doživotí za sérii vražd z let 1991 až 1993, jejichž oběti byly nalezeny na dně přehrady Orlík. Kuna, jenž se podílel na několika vraždách, se v listopadu 1997 domohl zmírnění trestu na 25 let vězení. Černému byl doživotní trest za pět prokázaných vražd potvrzen.
  • Jaroslav a Dana Stodolovi - Doživotní trest vězení tomuto manželskému páru uložil v dubnu 2004 Krajský soud v Hradci Králové. Potrestal je tak za sérii osmi vražd a dalších trestných činů. Dnes už bývalí manželé napadali v letech 2001 až 2003 starší a bezmocné lidi, které kvůli získání peněz uškrtili.
  • Rudolf Fian, Tomáš Křepela - Nepravomocný trest doživotí jim letos 21. května uložil Krajský soud ve Zlíně. Oba muži údajně vyrobili směs obsahující smrtelně jedovatý metanol, která se následně dostala do prodeje jako alkohol. Podle soudu tím způsobili smrt 38 lidí.

Skupina údajně usmrtila devětačtyřicetiletého podnikatele, kterého v roce 2012 ubili kamenem v poušti ve Spojených arabských emirátech, a dvaasedmdesátiletého podnikatele, jehož o rok později unesli v Nice a poté zastřelili v Itálii. Gang navíc vylákal v roce 2011 do Valencie někdejšího českého provozovatele internetových portálů, jenž se musel ze zajetí vyplatit 34 miliony korun. Muž o tom vypovídal před soudem. Šváb si také vytipoval několik dalších podnikatelů, u kterých se ale vylákání z různých důvodů nezdařilo, nebo od plánů ustoupil.

Žalobce vinil Švába a bratry Skopalíky také z loupeže obrazů Pabla Picassa a Augusta Renoira, jež se odehrála v červnu 2012 v rodinném domě v Olomouci. Soud je ale v tomto bodu zprostil obžaloby.