Pojízdné vraky na silnici bude policie opět eliminovat

Praha - Policisté budou přímo na silnici zabavovat technické průkazy autům ve špatném stavu. Ta se nebudou smět vrátit na vozovku, dokud úspěšně neprojdou technickou kontrolou. Počítá s tím zákon, kterým by se už během září mohla zabývat sněmovna. Ze silnic tak mají zmizet nebezpečná auta. Především ta, která po nehodě prošla neodbornou opravou.

Události: Odebírání technických průkazů (zdroj: ČT24)

Policie bude rozhodovat také o tom, kdo příště od větší nehody pojede ve svém a kdo s odtahem. „Smyslem tohoto opatření je opravdu fyzicky vyřadit z provozu technicky nezpůsobilá auta, která jsou ohrožující pro ostatní,“ vysvětluje ředitel dopravní policie Tomáš Lerch. 

„Nejčastější závady na vozidlech jsou sjeté pneumatiky, prasklé čelní sklo. Moje kuriozitka bylo odpojení vzduchu od brzdového válce,“ dodává dopravní policista ze Svitav Jiří Kratochvíl. O odebrání průkazu brzy zřejmě rozhodne policista přímo na silnici. A ministerská vyhláška určí, u kterých nedostatků to bude moct provést. 

Než dostane majitel auta zpátky malý techničák, čeká jej STK

Takzvaný malý technický průkaz dostane provozovatel auta zase zpátky. Vůz ale musí projít technickou kontrolou a získat potvrzení, že je v pořádku. Přitom ještě před rokem 2001 policie doklady zabavovat mohla. 

Na auta se zabavenými doklady si tak úřady budou moct opět posvítit. Tvrdí, že jinak totiž špatně opravené auto ukáže své nedostatky až při nehodě. Třeba opravený boční sloupek místo vyměněného může ohrozit posádku na životě i v 30kilometrové rychlosti.