Do tendru na pěstování léčebného konopí se přihlásilo 16 zájemců

Praha – Do vůbec prvního tendru na pěstování léčebného konopí v Česku se přihlásilo 16 uchazečů. Státní ústav pro kontrolu léčiv teď posoudí přihlášky, vyhodnocení nabídek má být hotové do 25. srpna. Úspěšní uchazeči pak postoupí do druhého kola, kde se bude posuzovat nabídnutá cena. Vítěz tendru by pak měl dodat na český trh 40 kg sušeného lékařského konopí, licenci získá na 19 měsíců.

Podmínky tendru však dnes napadla firma Carun Pharmacy. Její majitel a provozovatel sítě franšízových Konopných lékáren Jiří Stabla k tomu dodal: „Naši odborníci zjistili, že zadávací podmínky jsou naprosto nesmyslné a odrazující. Přihlásil by se jenom blázen,“ prohlásil. V zadávacích podmínkách je prý požadována odrůda s 19 procenty THC a jedním procentem cannabidiolu. Ze čtyř možných odrůd vybral podle Stably stát tu nejhorší. Kritizuje i pokuty za nesplnění podmínek a požadované rozbory látek ze sklizní. V ČR podle něj nikdo neumí správně laboratorně cannabinoidy otestovat. „Podmínky nelze v realitě splnit,“ dodal. Mluvčí SÚKL s odkazem na probíhající výběrové řízení nechtěla věc komentovat.     

Hodnota vypsaného tendru je 4,2 milionu korun a vítěz by měl dodat 40 kilogramů sušených částí marihuany. Zatímco počet kilogramů je pevně daný, tak cena může být i nižší, záleží na vítězné ceně. Podle ředitele lékového ústavu Zdeňka Blahuty by smlouva s vítězem mohla být podepsána ještě letos. Pro jednoho pacienta je měsíčně povolené množství 30 gramů, 40 kilogramů marihuany by tak mělo stačit pro více než stovku nemocných.

Lékový ústav nabídne vítězi smlouvu o smlouvě budoucí a upozorní ho, že má podat žádost o udělení licence na pěstování léčebného konopí. Vítěz také musí mít povolení k zacházení s návykovými látkami ve vztahu ke konopí. Až vítěz splní všechny tyto podmínky, bude s ním uzavřena smlouva.

V Česku už je léčba konopím povolená, zatím se ale dováží z Nizozemska. Konopí je možné vydat jen na elektronický recept, ten ale dosud nebyl předepsán.