Zraněný z Majdanu zemřel v olomoucké nemocnici

Olomouc - V olomoucké vojenské nemocnici v sobotu zemřel 53letý Jurij Sydorčuk. V Česku se - podobně jako řada dalších Ukrajinců - léčil s následky zranění, která utrpěl na kyjevském Majdanu. Jeho stav byl ale už od počátku vážný. Informoval o tom deník Právo.

„Jurij Sydorčuk zemřel poté, co byl po převozu do České republiky čtyři měsíce v kómatu. Od začátku byly vyhlídky na zlepšení jeho zdravotního stavu velice špatné. Lékaři sdělili, že jeho zranění nebyla slučitelná se životem,“ řekla Právu druhá tajemnice ukrajinského velvyslanectví Julia Kločková.

Tajemnice dodala, že v Olomouci byl zraněný s vážným poraněním mozku ošetřován od 4. dubna, předtím byl v péči Ústřední vojenské nemocnice v Praze. „Tělo zemřelého bude převezeno do Prahy a pak zpět do vlasti. O repatriaci bude postaráno v rámci programu MEDEVAC,“ dodala tajemnice. Jeho rodina už je v Česku. 

Podle ukrajinských médií bydlel Sydorčuk v Kyjevě. Zraněn byl 20. února na Majdanu. O týden později měl být se skupinou dalších zraněných převezen k ošetření do Česka. 

Zranění Ukrajinci se do českých nemocnic dostali v rámci programu, který spadá pod ministerstvo vnitra a funguje jedenáctý rok. V minulosti se podobným způsobem v Česku léčilo 165 pacientů z Bosny a Hercegoviny, Kosova, Čečenska, Iráku, Pákistánu, Afghánistánu, Kambodže, Libye, Barmy a Sýrie. Nejčastěji přilétaly děti, například s vrozenými srdečními vadami.