Prezidentským kandidátem ČSSD by mohl být ekonom Jan Švejnar

Praha - Prezidentským kandidátem ČSSD by mohl být ekonom Jan Švejnar. Musí ale do 8. prosince najít podporu napříč politickým spektrem, řekl po dnešním jednání předsednictva strany její šéf Jiří Paroubek. Jan Švejnar je považován za významného představitele světové liberální ekonomie.

Předností Švejnara je podle Paroubka to, že má dobrou šanci získat ve volbě i hlasy několika zákonodárců ODS, čímž by nahradil případné chybějící hlasy jiných politických stran. Šéf ČSSD uvedl, že Švejnar je sice liberál, ale zároveň také člověk se sociálním cítěním. Jeho kandidaturu podporují i Klub otevřené demokracie, SNK, Evropští demokraté a Strana zelených, soudí Paroubek. Stanovisko KSČM bude známo až 7. prosince. ODS již ale jasně deklarovala, že jejím kandidátem je současný prezident Václav Klaus.

Švejnar se narodil se v roce 1952 v Praze, krátce před maturitou v roce 1970 emigroval do Švýcarska a následně do Spojených států, kde vystudoval ekonomii na prestižní Cornellově univerzitě a na univerzitě v Princetonu. Nyní pracuje jako ředitel Institutu Williama Davidsona na Michiganské univerzitě.

Krátce po sametové revoluci se vrátil do tehdejšího Československa jako člen mise Světové banky. Společně s Josefem Zieleniecem založil CERGE, Centrum pro ekonomický výzkum a postgraduální vzdělávání při Univerzitě Karlově. Od roku 1992 do roku 1999 byl také ředitelem Národohospodářského ústavu Akademie věd.

Švejnar dosud ovlivňoval českou ekonomiku výhradně jako poradce. Pracoval pro někdejšího ministra hospodářství Karla Dybu. Roku 1994 se stal ekonomickým poradcem prezidenta Havla a pracoval pro něj až do jeho odchodu z Hradu. V úvahách o obsazení vysokého politického postu se objevil již několikrát. V roce 1997, když padla vláda Václava Klause, jej právě Havel podporoval, aby se stanul v čele nového kabinetu.

V současné době Švejnar působí v mnoha státních, soukromých i mezinárodních organizacích jako poradce a konzultant. Většinu času tráví na cestách po celém světě. Za svoji práci obdržel množství doktorátů a ocenění, napsal desítky knih a pravidelně přispívá do významných ekonomických publikací. Je ženatý s ekonomkou Katherine Terrel, spolu mají syna a dceru.