Dětské skupiny prošly sněmovnou, děti by přijímaly už od roku

Praha - Sněmovna dnes schválila předlohu o dětských skupinách, které jsou alternativou mateřským školám. Rodiče by do skupin mohli umísťovat děti od jednoho roku do zahájení školní docházky. Poslanecké návrhy na omezení horní hranice věku, do něhož by pracující rodiče mohli své potomky na hlídání do dětských skupin dávat, neuspěly. Vládní norma míří k posouzení do Senátu.

V dětské skupině by mohlo být nejvýš 24 dětí, tedy stejně jako v jedné třídě mateřské školy. Provozovatel skupiny by s rodiči uzavíral smlouvu. Musel by mít plán výchovy a péče a zajištěné vhodné prostory a personál. Požadavky ale mají být mírnější než u školek. Náklady na zřízení skupiny odhaduje ministerstvo zhruba na půl milionu korun, podobnou částku by stál roční provoz. Úhrady potom může provozovatel určit od nuly až do výše skutečných nákladů.

Předloha počítá také s tím, že pečovatelky a pečovatelé budou bezúhonní a „odborně způsobilí“, budou tedy mít oprávnění pracovat v různých zdravotnických profesích, v sociálních službách, ve školství nebo mít kvalifikaci chůvy.

Zřizovatelům, mezi kterými by mohly být firmy, úřady, radnice, vysoké školy, neziskové organizace a nově i spolky, by byly daňově uznány náklady spojené s provozem dětské skupiny. Na slevu na dani by měli nárok i rodiče.

Kritici se bojí o školky, skupiny však nemají být alternativou

Pro vznik dětských skupin hlasovalo ve sněmovně 95 ze 157 přítomných poslanců, proti bylo 29 poslanců. Normu kritizují především komunističtí poslanci, kteří se obávají, že dětské skupiny povedou k rušení mateřských škol.

Námitky odpůrců dětských skupin odmítla místopředsedkyně výboru pro vědu a vzdělávání Anna Putnová (TOP 09). Upozornila, že dětské skupiny nemají sloužit k dlouhodobé péči o děti – na rozdíl od školek. Mohou podle ní nanejvýš posloužit jako dočasná náhrada v době, kdy je školek nedostatek. „V situaci, kdy bude dost mateřských škol, nebude nutné, aby byly využívány jako mateřské školky a budou sloužit k tomu účelu, ke kterému jsou vytvořeny. To znamená místa, kde budou děti moci pobývat několik hodin v týdnu,“ shrnula Putnová.

Anna Putnová: Je to další možnost, alternativa péče pro předškolní děti (zdroj: ČT24)

V roce 2015 by mohlo v Česku fungovat přes 1 100 dětských skupin

Také psycholožka pedagogicko-psychologické poradny Václava Masáková považuje dětské skupiny za možnost přechodně řešit nedostatek míst v mateřských školách. „Neměly by ale zcela suplovat mateřskou školu, protože mateřská škola disponuje jinak kvalifikovaným personálem a má rámcový vzdělávací program, takže děti i vzdělává,“ soudí.

Podle propočtů ministerstva by v roce 2015 mohlo v Česku fungovat přes 1 100 dětských skupin. Zaměstnání několika desítek tisíc rodičů by pro státní rozpočet znamenalo přínos 382 až 573 milionů korun. V následujícím roce by navíc mohlo přibýt dalších víc než 200 skupin a rozpočet by získal dalších 457 milionů až miliardu korun.

K předloze bylo ve sněmovně i několik pozměňovacích návrhů jednotlivých poslanců z různých stran, které ale neuspěly. Komunistické poslankyně například požadovaly, aby dětské skupiny fungovaly neziskově. Sněmovna dnes navíc podpořila doprovodné usnesení s požadavkem na přehodnocení nynějších hygienických požadavků na mateřské školy a jejich případné změkčení. Nezměkčí se ale podmínka očkování dětí, jak požadovala Nina Nováková z TOP 09.