Očkování proti borelióze? Zatím pro psy, později i pro lidi

Brno – Prevence místo složité léčby - tak by se v budoucnu mohli lidé vyrovnávat s onemocněním boreliózou. Čeští vědci proti ní vyvinuli vakcínu. Ta zatím účinkuje jen u myší a psů, vědci budou následně připravovat látku pro použití u lidí. Pokud uspějí, vakcína by se na trh mohla dostat za šest až sedm let. Účinná ochrana před boreliózou dosud chyběla. Klíšťata přenášejí i encefalitidu, pro niž už ale vakcína existuje.

„I po devíti letech cítím bolesti kloubů, svalů, jsem unavená. Mám dny, kdy třeba napadám na nohu. Pořád to v sobě mám, jako by infekce stále probíhala,“ popsala své zkušenosti s boreliózou Šárka Illková z Blanska. Život jí zkomplikovalo jediné přisáté klíště.

Podobné osudy by se mohly do budoucna vyhnout těm, kteří se nechají očkovat. Na vývoji vakcíny spolupracují odborníci z Olomouce, Brna a Prahy spolu s výrobcem léčiv. „Cílem bylo připravit veterinární vakcínu, která by umožnila prevenci boreliové infekce u zvířat, zejména psů. Další práce směřuje k přípravě a výrobě vakcíny pro použití v humánní medicíně,“ uvedl Milan Raška z Ústavu imunologie Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Jak se žije s boreliózou vypráví pacientka Šárka Illková (zdroj: ČT24)

Vakcína již byla podána k patentování. Pro zvířata bude na trhu asi za čtyři roky, pro lidi patrně za šest let. Čeští vědci nejsou ve světě jediní, kteří se snaží vakcínu proti borelióze vyvinout. „Bylo už podáno několik patentů, máme ale dobrou šanci v boji o prvenství uspět,“ dodal Raška.

Borelióza neboli limeská nemoc je bakteriální onemocnění přenášené klíšťaty. Ročně jím u nás onemocní více než 4 tisíce lidí. Borelie většinou parazitují v tělech zvířat i člověka, na infekci dosud nebyla nalezena zcela spolehlivá léčba a jediný postup je včasné nasazení antibiotik v počátku onemocnění. Ne všichni léčení pacienti ale zůstanou bez následků.

Zatím se lidé mohou chránit nikoliv před nemocí, ale jen před klíšťaty, třeba repelentem. Počet infikovaných klíšťat přitom roste, například na Zlínsku přenáší boreliózu až 40 procent všech klíšťat. Po jejich kousnutí se ne vždy objeví zarudlé kolo signalizující nemoc, lidé tak o borelióze nemusí vědět i několik let.