Lékaři brojí proti „mentolkám“: Cigarety s příchutí lákají mládež

Praha – Lékaři varují před stále populárnějšími cigaretami s mentolovou kapslí; ochucené tabákové výrobky podle nich mají přivést do trafik novou generaci kuřáků, v případě „mentolek“ se navíc zdá, že jejich chladivá chuť není příliš škodlivá. Ve skutečnosti ale kuřák vdechuje kouř intenzivněji, a tím do těla dostává větší množství škodlivin.

Obliba mentolových cigaret roste a lékaři se děsí (zdroj: ČT24)

V drobné kapsli umístěné do cigaretového filtru se skrývá kapka mentolové esence. Kapsle po stisknutí praskne a do filtru se rozlije. Kuřák tak vdechuje mentolovou příchuť. Složením se tekutina příliš neliší od mentolu, který se používá třeba do vysavače kvůli osvěžení vzduchu. Podle toxikologů navíc jedovatost tabákového kouře zvyšuje. EU sice plánuje ochucené cigarety zakázat, podle současné direktivy k tomu ale dojde až v roce 2020.

Kdyby bylo rozhodnutí jen na lékařích, cigarety s příchutí by zakázali dávno; tvrdí, že mají naučit kouřit hlavně děti, pro které jsou ochucené cigarety lákavější. „Mají pocit, že když je tam ta převažující chuť mentolu, že to nemůže být tak hrozné. Ale ráda bych je vyvedla z omylu,“ říká Eva Králíková Lékařka z Centra léčby závislosti na tabáku při 1. lékařské fakultě UK.

„Mentol dráždí chladové receptory v krku, a má tak pocit, že vdechuje chladný a čistý vzduch, ačkoliv pravý opak je pravdou. A proto se kouř mentolek vdechne snáze a hlouběji,“ dodává Králíková. „To znamená, že dávka škodlivin a tisíců chemikálií, je z mentolek větší.“