Ohryzek do speciální popelnice? Třídění bioodpadu by mohlo být povinné

Praha – Ministerstvo životního prostředí připravuje povinné třídění bioodpadu. S informací přišel deník Právo. Změnu zákona, která má podle evropské směrnice předejít skladování biologického odpadu, projednají ve středu poslanci. Podle normy by už od příštího roku měly obce povinnost zajistit tříděný sběr papíru, plastů, skla, kovů i biologicky rozložitelných odpadů.

Nově by se měly v obcích vedle modrých, zelených a žlutých kontejnerů na tříděný odpad objevit také kontejnery hnědé barvy, do kterých patří například zbytky ovoce a zeleniny, listí, tráva i čajové sáčky a kávová sedlina. „Sběr bioodpadu souvisí s evropskou směrnicí o skládkách odpadů. Členské země včetně Česka mají povinnost předejít skládkování bioodpadů s cílem snížit skládkování odpadů obecně,“ sdělila deníku Právo mluvčí ministerstva Petra Roubíčková. Až polovina odpadu, který končí v černých popelnicích, je totiž biologicky rozložitelná. Podle Bruselu jde o poklad, který zbytečně leží na smetištích.

Bioodpad třídí už tisíc obcí v Česku

Systém povinného třídění nebude v tuzemsku úplnou novinkou. Samostatný sběr bioodpadu, ať už v podobě popelnic postavených přímo u domu, přistavením velkoobjemových kontejnerů nebo donáškou bioodpadů do sběrného dvora, totiž probíhá v současné době už nejméně v tisícovce českých obcí.

„Ministerstvo nikde neuvádí, že obce musí zavést nové hnědé popelnice. Pouze musí umožnit třídění. Takže v některých obcích by lidé mohli třídit bioodpady jen ve sběrných střediscích, ale možnost mít musí,“ uvedl odpadový expert z Hnutí Duha Ivo Kropáček. Vzhledem k tomu, že bioodpad tvoří necelou polovinu komunálního odpadu, je podle něj systém odděleného sběru jednou z možností, jak snižovat objem klasických skládek a přispívat k ochraně životního prostředí.

Jak funguje BIOpopelnice?

Ke třídění bioodpadu slouží BIOpopelnice. Je to speciální plastová nádoba, která slouží k ukládání rozložitelných zbytků ze zahrady a kuchyně. Na rozdíl od klasické popelnice je vybavena odvětrávacím systémem, který vede k eliminaci zápachu z uloženého obsahu. Obsah těchto popelnic je pravidelně vyvážen do kompostárny, kde je recyklován k dalšímu využití, například pro výrobu bioplynu, elektrické energie a kompostu.

Bioodpad
Zdroj: ČT24

Pro občany i firmy by tak měla být síť barevných kontejnerů dostupnější. O dotaci na speciální biopopelnice i sběrné dvory mohou obce ministerstvo požádat už dnes. To má pro tento účel vyčleněno asi 12,5 miliardy korun. 

Co do hnědé popelnice patří?

  • Tráva, listí, piliny, zbytky rostlin, zemina z květináče, odpad z řezu keřů i stromů, zbytky ze zeleniny, ovoce, odpad z kuchyně rostlinného původu, spadané ovoce, skořápky z vajec, ruličky od toaletního papíru, jen omezeně zbytky jídel (nikdy tekuté)

Co do hnědé popelnice nepatří?

  • Tekuté zbytky jídel, oleje, odpad z kuchyně živočišného původu, maso, kosti, uhynulá zvířata, biologicky nerozložitelné a jiné odpady

Bioodpad třídí již čtvrtým rokemnapříklad v Olomouci. Skoro v každé ulici rodinné zástavby stojí kromě kontejnerů na plasty či sklo také hnědé kontejnery, které technické služby pravidelně vyvážejí. „Pro město je to levnější, protože poplatky za jakýkoliv odpad, který uložíme na skládku, kromě toho, že je to špatně z hlediska legislativy i přístupu k životnímu prostředí, jsou výrazně vyšší než zpracování na kompostárně,“ uvedla Jana Matzenauerová z odboru životního prostředí olomouckého magistrátu. 

Ministerstvo chystá povinné třídění bioodpadu (zdroj: ČT24)