Přišel čas na přípravu ledu. Konec týdne přinese třicítky

Praha – Česko čeká tropický víkend i začátek následujícího týdne. Podle Českého hydrometeorologického ústavu mohou v neděli rtutě teploměrů atakovat až 32 stupňů Celsia a ochlazení přinesou až bouřky v úterý či ve středu.

Výrazně oteplovat by se mělo začít od pátku, to se ale budou nejvyšší teploty v Česku pohybovat maximálně kolem 25 stupňů. „Ještě předtím musí v průběhu přejít jedna studená fronta a na ní očekávejme přeháňky a bouřky. Čtvrteční odpolední teploty se pohybují v okolí 21 stupňů Celsia, budou rozdílné na východě – tam až čtyřiadvacet – a v Čechách, kde mohou pod dvacet klesnout,“ doplňuje meteoroložka ČT Alena Zárybnická.

Teprve páteční přesun oblasti vysokého tlaku vzduchu umožní razantnější nárůst teplot. V sobotu meteorologové očekávají maxima mezi 24 až 28 stupni Celsia, o den později by měla být překročena tropická třicítka. „Teploty se budou pohybovat v rozmezí od 28 do 32 stupňů, takže je to pravděpodobné. Ale zatím je předčasné předpovídat, v jakých částech republiky bude nejtepleji,“ uvedla meteoroložka z ČHMÚ Jiřina Švábenická.

Třicítky přinesou i vysoké UV záření a hrozbu bouřek z horka

Ve stejném rozmezí by se měly teploty pohybovat i v úvodu příštího týdne, a v ohrožení jsou tak i teplotní rekordy - například na stanici v pražském Klementinu mají historická maxima pro neděli i pondělí hodnotu shodně 31,9 stupně. Poprvé byly letos tropické teploty na českém území zaznamenány před necelými dvěma týdny v Plzni, Domažlicích a na Berounsku.

Meteorologové přinášejí také dvě tradiční varování. „Při velmi vysokých teplotách a vlhkém vzduchu se mohou vyskytovat bouřky z tepla. V přílivu teplého vzduchu se snižuje celkové množství ozonu, čímž roste UV index - při první vlně vysokých teplot jsme extrémně podprůměrný stav ozonu už měli a to se nyní pravděpodobně zopakuje,“ dodává Zárybnická.

Zárybnická: Třicetistupňový víkend? Bouřky z tepla i vysoké UV (zdroj: ČT24)