Lidé už hlásí škody po zemětřesení, odhad zatím půl milionu

Praha - Desítka klientů pojišťovny Kooperativa už nahlásila pojistné události související se sobotním zemětřesením na Chebsku. Odhad celkových škod zatím dosahuje půl milionu korun. Nejčastěji jde o prasklé zdi v rodinných domech, rozbitá okna či poničené komíny.

Následky zemětřesení prohlédnou likvidátoři pojišťovny v pondělí, poté škodu upřesní. 

Chebsko v sobotu zasáhlo zemětřesení, jehož síla podle údajů Evropského a středomořského seismologického centra dosáhla až 4,5 stupně. Podle seismologů to byl jeden ze dvou nejsilnějších otřesů v této oblasti za posledních sto let. Hasiči zaznamenali prasklé zdi a spadlý komín. Zemětřesení pocítili krátce také v Křivoklátu na Rakovnicku.

Zemětřesení na Chebsku jsou častá a zem se zde chvěje, byť neznatelně, téměř pořád. Díky pozvolnému uvolňování energie ale jen málokdy otřesy dosáhnou čtyř stupňů.

Mapa s místy, kde bylo pocítěno nejsilnější zemětřesení
Zdroj: ČT24/Geofyzikální ústav AV ČR

V posledních dekádách byly v Česku silnější otřesy, při nichž praskaly zdi a padaly komíny, zaznamenány na Chebsku a Sokolovsku na přelomu let 1985 a 1986. Nejsilnější otřesy přesáhly čtyři stupně Richterovy škály. Území s nejvýraznější seizmickou aktivitou jsou Kraslice a jejich okolí v západních Čechách.