Vzrůstá podíl silně podnapilých řidičů, policie spouští kampaně

Praha – Policisté upozorňují marně, situace se spíše zhoršuje. Řeč je o jízdě pod vlivem alkoholu. Stále roste počet řidičů, kteří jezdí výrazně opilí a způsobí nehodu. Převážně jde o hladiny vyšší než jedna promile. Nejčastěji přitom usedají za volant opilí muži ve věku od 25 do 30 let a také muži nad 50 let. Právě pod vlivem alkoholu se v Česku stane téměř každá desátá nehoda.

Jak rozdílné může být vnímání řidiče po požití alkoholu, ukázal test ČT a ÚAMK mimo veřejné komunikace a za účasti policie:

ČT testovala schopnost řídit pod vlivem alkoholu (zdroj: ČT24)

Největší problémy s opilými řidiči mají v současnosti na Českobudějovicku. Každý osmý řidič zde boural pod vlivem alkoholu. „Řeknou třeba přítelkyni nebo manželce: tak pojď, ukážeme jim, jak nám to auto jede, bohužel to dopadá špatně,“ přiznává strážník František Pešek. Právě v jižních Čechách nyní startuje preventivní a osvětová kampaň Zastav jízdu smrti. Policisté při ní budou častěji hlídat riziková místa a při kontrolách chtějí řidičům vysvětlovat, jak moc je jízda v opilosti nebezpečná.

Člověk nejčastěji ztrácí zábrany, ačkoliv si v řadě případů účinek alkoholu nepřipouští. „Okolo jedné promile začíná tzv. tunelový efekt. To znamená, že periferní vidění se vytrácí a tento řidič není schopen dostatečně vnímat ostatní,“ dodává vedoucí dopravní policie Jihočeského kraje Lubomír Veselý. Následky jsou přitom tragické, například nedávný případ zabitého vozíčkáře, kterého v Českých Budějovicích srazil mladý šofer s 2,8 promile alkoholu a navíc nevlastnil řidičák.

Pokud pak navíc opilý řidič způsobí nehodu, jeho zjištěná hodnota alkoholu je často vyšší než jedna promile. Za čtyři měsíce jde o 200 podobných případů. Kolik mají řidiči alkoholu v organismu, přitom mohou jednoduše zjistit pomocí různých internetových aplikací. Jde ovšem o orientační údaj, protože kromě váhy a pohlaví je důležitá i kondice nebo schopnost organismu alkohol odbourávat.

  • 0,4 promile – už při nízké hladině je zvýšené riziko úrazu
  • 0,8 promile - zhoršení sebeovládání a podstatně vyšší riziko úrazů při řízení
  • 1,5 promile – člověk začíná být agresivnější a náchylnější ke zkratovému jednání
Případy nehod opilých řidičů stoupají (zdroj: ČT24)